Miliardář Bakala expanduje, kupuje Čechofracht

Ekonomika Ekonomika
6. 5. 2009 13:08
Bakalova OKD, Doprava převezme skupinu Čechofracht
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Společnost OKD, Doprava patřící do skupiny firem finančníka Zdeňka Bakaly kupuje skupinu Čechofracht, největšího poskytovatele logistických služeb v ČR. Uvedla to ve středu mediální zástupkyně OKD Doprava Petra Mašínová.

Bakala tak získá významný podíl na tuzemském trhu železniční dopravy, námořní, letecké a železniční spedice a logistiky. Celkový obrat firem by za rok 2008 přesáhl devět miliard korun.

Cena za transakci nebyla zveřejněna.

"Naším dlouhodobým cílem je dále posilovat naše postavení v rámci regionu střední a východní Evropy a spojení se silným partnerem, jakým je OKD Doprava, takovou perspektivu jednoznačně nabízí," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Čechofrachtu Miroslav Chytil. "Budeme nyní lépe kapacitně i kapitálově připraveni na připravovanou novou evropskou legislativu podporující přepravu po železnici a společně také můžeme dosahovat řady synergických efektů a úspor z rozsahu," dodal Chytil.

Společnost OKD, Doprava, kterou zcela vlastní New World Resources Transportation, je po Českých drahách druhým největším železničním přepravcem v zemi. Loňské tržby vystoupaly na 4,7 miliardy korun a hrubý zisk dosáhl 220 milionů korun.

Transakci bude předcházet schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a očekává se kolem poloviny letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy