Miliardář Bakala: Byty nájemníkům neprodáme

alt
29. 8. 2008 14:20
Firma RPG chce rekonstruovat 45 tisíc bytu sama
Dům RPG Real Estate v Porubě
Dům RPG Real Estate v Porubě | Foto: RPG

Ostrava - Společnost RPG Real Estate nehodlá svoje byty na severní Moravě prodat nájemníkům. V Ostravě to dnes zopakoval Zdeněk Bakala, spoluvlastník skupiny.

Firma vlastní téměř 45 tisíc bytů, ve kterých bydlí zhruba 100 tisíc lidí.

Ti si stěžují na havarijní stav některých nemovitostí, kvůli kterému často do oprav investují sami. RPG loni na nutné opravy dala 630 milionů korun. Celková rekonstrukce všech bytů si ale vyžádá až 17 miliard korun, uvedla firma.

"Chceme jít cestou jednoho silného vlastníka, který může investovat nejen do jednotlivých domů, ale i do celé lokality," řekl Aktuálně.cz mluvčí RPG RE Petr Handl.

Teď společnost připravuje pilotní projekt, v rámci kterého zrekonstruuje 700 bytů, dodal mluvčí. Dojít má i na domy se sociálně vyloučenými nájemníky.

RPG: rozprodávat nechceme

"Bytový fond není možné prodat, protože lidé nemají v době hypoteční krize přístup k penězům. V drtivé většině by si museli půjčit od bank, které tvrdí, že nákup tolika nemovitostí není možný," prohlásil dnes podle serveru Finanční noviny Zdeněk Bakala.

Nájemníci ostře nesouhlasí: "Podle námi zpracovaného průzkumu si 97 procent nájemníků v Ostravě, Havířově, Opavě nebo Karviné chce byty koupit a peníze na ně mají. Pochopitelně vědí, že se kupují celé domy. Argumentovat hypoteční krizí je naprostý vrchol," prohlásila Helena Řegutská, jedna z nájemnic a členka sdružení BYTYOKD.CZ.

Sdružení plány RPG kritizuje dlouhodobě. "Po roce 2009 začne pravděpodobně rozprodej bytů po celých vchodech za tržní ceny tomu, kdo dá více. Současní nájemníci na to asi mít nebudou," prohlásil před časem šéf sdružení Roman Macháček.

"Naše záměry jsou dlouhodobé, rozprodej neplánujeme," kontruje mluvčí. Společnost ale v rámci deregulace využívá horní limity zvyšování nájemného.

Čtěte také:
V Praze byty podražily o 16 procent, v Ostravě o 50
Ústavní soud rozhodl, nájemné se bude regulovat dál
Ministerstvo prozradilo, o kolik se zvýší nájemné

 

Právě se děje

Další zprávy