Mikulovskou dálnici kritizuje Brusel, zatím nezasáhne

Tomáš Fránek
13. 8. 2009 7:35
Evropská komise čeká na rozhodnutí tuzemských soudů
Kdy bude R 52 konečně spojovat Brno s Mikulovem stále není jasné.
Kdy bude R 52 konečně spojovat Brno s Mikulovem stále není jasné. | Foto: JMK

Brusel/Brno - Evropská komise zatím nepodnikne proti Česku žádné kroky v případu plánováné dálnice mezi Brnem a Mikulovem. Chce počkat až na rozhodnutí soudů v Česku, které plán posuzují.

Ale komise zároveň ve svém stanovisku uvedla, že územní plán Břeclavska, který projekt silnice R52 přes Pálavu a Mikulov do Vídně obsahuje, nebyl schválen podle práva Evropské unie.

Při schvalování plánu podle komise Jihomoravský kraj postupoval podle starého, již v té době zrušeného zákona o hodnocení vlivů na životní prostředí. Tím se mimo jiné kraj vyhnul hodnocení variant dálničního spojení Brna s Vídní.

Komise, která dostala stížnost na postup úřadů od nevládních sdružení a starostů nesouhlasících s trasou přes Mikulov, ale nyní nezasáhne. "Není na komisi, ale na vnitrostátních soudech, aby rozhodly," napsala ve stanovisku komise pro evropského ombudsmana Nikiforose Diamandourose. Ten celý případ také posuzuje.

Územní plán Břeclavska má nyní na stole Nejvyšší správní soud, kam se celý případ vrátil z Ústavního soudu.

Kraj ale žádné pochybení nevidí. Krajská radní Anna Procházková čeká, že soud rozhodne ve prospěch politiků a plán bude platit dál.

Stavbu a trasu silnice mezi Brnem a Mikulovem už ostře kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad, který ji označil za riskantní investici. Na nezákonný postup kraje při schvalování územního plánu upozornil také veřejný ochránce práv Otakar Motejl.  Jeho názory potvrdila také právní kancelář, kterou požádalo ministerstvo dopravy o posouzení celého problému.

Na Územní plán Břeclavska odkazuje i nově pořizovaný územní plán Jihomoravského kraje, takzvané Zásady územního rozvoje. Podle nevládních sdružení si kraj znovu zadělává na problémy.

"Jihomoravský kraj se chystá zopakovat zásadní nezákonnosti, ke kterým došlo při pořizování územního plánu Břeclavsko a tím ohrožuje další rozvoj kraje," řekl Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.

Spory o dálnici se vlečou už několik let. Vláda Mirka Topolánka rozhodla, že se postaví jak silnice do Mikulova, tak obchvat Břeclavi a jeho napojení k rakouským hranicím.

Rakušané už svoji část dálnice staví, do Mikulova ji chtějí dovést v roce 2013. Kdy se dostaví silnice na české straně, není jasné, stavby se totiž mohou dotknout úsporná opatření vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy