Michelské pekárny omezí dodávky, prodělaly tři miliony

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
1. 6. 2013 10:22
Společnost zastavuje od 1. června dodávky pečiva do menších obchodů v okolí Prahy
Foto: Michelské pekárny

Praha - Michelské pekárny se podle informací z trhu rozhodly od 1. června zastavit dodávky pečiva do malých obchodů v okolí Prahy. Online deníku Aktuálně.cz to potvrdilo několik provozvatelů menších prodejen s potravinami.

"Michelské pekárny nás o zastavení dodávek informovaly telefonicky ve středu," sdělil jeden z obchodníků. "To, že nám od června pozastaví dodávky pečiva, nám Michelské pekárny sdělily dopisem, který poslaly po řidiči," stěžuje si další majitelka obchodu s potravinami s tím, že pekárny daly obchodníkům na zajištění pečiva od jiného dodavatele pouhé tři dny.

Michelské pekárny online deníku Aktuálně.cz potvrdily, že dodávky do některých malých obchodů skutečně přerušily. Rozhodnutí odůvodňují tím, že firma musí reagovat na situaci na trhu, která dlouhodbě neodpovídá cenové hladině pekárenských produktů. "Pro některé zákazníky to může znamenat i to, že si budou hledat s ohledem na své nízké odběry a vysoké požadavky jiného dodavatele," říká mluvčí Michelských pekáren Ivanka Benešová.

Ze ztráty, která se loni pohybovala okolo tří milionů korun, se chce společnost Michelské pekárny Sales dostat díky změně priorit. „Plánem je více se zaměřit na na speciální pekárenské výrobky a produkty s delší trvanlivostí," upřesňuje Benešová.

Kolika prodejen v Praze a okolí se ukončení dodávek týká, firma nesdělila. Bez pečiva z Michle ale od června podle zdrojů Aktuálně.cz zůstanou například Dolní Břežany, Hodkovice, Zlatníky, Zvole, Ohrobec nebo Zbraslav. Pozastavení dodávek potvrdili také maloobchodníci z Davle. Podle nich nebudou pekárny zavážet ani například do Mníšku pod Brdy, Jílového u Prahy nabo Štěchovic.

Řidiči, kteří pečivo Michelských pekáren rozvážejí, podle informací maloodběratelů hovoří o odstavení výrobní linky pro všechny zákazníky z okraje Prahy.

"Přitom jsme zákazníci, kteří je vždy drželi nad vodou, jelikož platíme za dodávky každý týden a většinou hotově," dodává jeden z obchodníků.

Rostoucí ceny surovin, vysoké palivové náklady a převis nabídky nad poptávkou vrhly tuzemské pekaře do jednoho z nejhorších období v historii. Jsou tak nuceni úplně zmrazit investice a šetřit, kde se dá.

Podle odborníků se pekárnám skutečně v posledních letech výroba běžného pečiva nevyplatí. Přestože lidé chléb i rohlíky pořád hodně kupují, řetězce tlačí jejich ceny stále níž. Dodavatelé tak údajně musí základní pečivo prodávat pod cenou. Záchranou může být právě specializace na jiné druhy pečiva.

Historie Michelských pekáren sahá do roku 1975, kdy zahájila provoz jako první průmyslová pekárna v Praze. Holding, do něhož spadají napřklad Michelské pekárny Sales nebo Michelské pekárny Stores, v současné době zaměstnává 300 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy