MF: Matky i důchodci se musí uskromnit

Dušan Klimeš
12. 12. 2006 14:20
Praha - Pokud by ministr naslouchal své expertní skupině, dočká se Česko zrušení sociálních výdobytků minulých vlád.

Za své by vzalo například velmi štědré porodné, které podle politiků ČSSD má pozitivně působit na růst populace.

"V případě, že by populisticky zavedené porodné bylo zrušeno, rodině ostatní sociální příspěvky bohatě stačí na to, aby si pořídila dítě," míní šéfka expertní skupiny a poradkyně ministra financí Markéta Šichtařová.

Stejně tak důchodci mohou zapomenout na sliby, které dříve dostali.

"Navázání důchodů na průměrnou mzdu je ekonomicky neúnosné a tento populistický krok není možné provést," uvádí Šichtařová.

Ministr financí Vlastimil Tlustý
Ministr financí Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

Podle ní by měla vláda valorizovat důchody jen v mezích, které požaduje zákon, ani o procento víc, dokud neproběhne zásadní reforma penzijního systému.

Porodné je zbytečné

Zároveň by mělo ministerstvo připravit legislativu, jak zabránit zneužívání sociálních dávek a zdravotního pojištění. Pojištěnci by měli být zvýhodněni, pokud systém nezneužívají, určitými bonusy, asi jako při pojištění automobilu.

Tyto a další kroky by měly vést k tomu, že se zastaví plýtvání státních prostředků a ukočíruje se deficit veřejných rozpočtů.

Ministr financí Vlastimil Tlustý má ale obavy, že k dalším problémům s rozpočtem by mohlo dojít již dnes odpoledne při schvalování tohoto dokumentu pro příští rok.

Poslanci totiž, jako každý rok, k zákonu o státním rozpočtu přidali stovky pozměňovacích návrhů, kterými se snaží získat více peněz pro své kraje či změnit rozpočtové priority.

Jen ať roste

Pokud navrhované změny projdou, nebude Česku stačit ani schvalovaný deficit 91 miliard korun.

"Ty návrhy, které poslanci předkládají, se podle nich opírají o to, že využívají rezerv v některých kapitolách. Jenže tam žádné rezervy nejsou," uvádí ministr Tlustý.

Příkladem je návrh přesunout téměř dvě miliardy korun z peněz určených na podporu stavebního spoření do kapitoly vyrovnávacích plateb pro zemědělské účely.

"Výdaje na spoření jsou téměř mandatorními výdaji. My víme, že tam rezerva není, přesto poslanci chtějí tomuto účtu ukrojit. To by se projevilo přímým zvýšením deficitu státního rozpočtu," doplňuje Vlastimil Tlustý.

"Poslanci by si měli uvědomit, že celý deficit vlastně plave na vodě. Vycházíme při jeho tvorbě z údajů Českého statistického úřadu a jejich odhadu HPD. Přitom jenom letos revidovali údaje tak dlouho, až z toho je růst o procento nižší, než předpovídali," popisuje Markéta Šichtařová.

Podle ní je tak nezodpovědné rozpočet čerpat až na dno a šponovat ho i tam, kde podle jejích slov žádné rezervy nejsou.

 

Právě se děje

Další zprávy