Mezi české podnikatele se začíná vracet optimismus

hp
8. 12. 2009 17:00
Přesto ale plánují propuštět zaměstnance a zlevňovat
Optimistiky vidí odborníci především oblast služeb. Ilustrační foto.
Optimistiky vidí odborníci především oblast služeb. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Čeští podnikatelé začínají vyhlížet do budoucnosti s mírným optimismem. A to i přesto, že se mnohé z českých firem stále ještě nedostaly z ekonomické recese.

Podle průzkumu celosvětové sítě poradenských společností KPMG, která se dotazovala přibližně šesti tisíc výrobních společností a poskytovatelů služeb, se pomalu vrací optimismus podnikatelům po celém světě, což má vliv i na české výrobce.

"Čeští výrobci jsou ve svých očekáváních týkajících se obchodní aktivity na následujících dvanáct měsíců mírně optimističtí. V otázce nových zakázek je jejich sentiment pozitivní dokonce již v druhém zkoumaném období za sebou," prohlásil Petr Škoda z české pobočky KPMG s tím, že ale podnikatelé očekávají pokles tržeb až do října příštího roku.

Výrobní společnosti se proto budou snažit udělat vše, aby si udržely svou pozici na trhu. V příštím roce tak plánují nejen snižovat ceny, ale i počet zaměstnanců, aby mohly kontrolovat své náklady. Podle průzkumu ale firmy očekávají, že zisky a výstupní ceny budou i nadále záporné.

Na optimismus českých podnikatelů mají vliv i výsledky říjnové průmyslové výroby. Ta totiž od začátku roku zaznamenala nejmenší pokles.

Odborníci očekávají, že s rostoucí poptávkou na světovém trhu porostou i tržby firem, a to především v oblasti služeb. Nejrychleji pak porostou tržby společností ve Spojených státech, Brazílii, Rusku, Číně a Indii. V zemích Evropské unie a v Japonsku pak podle nich bude tempo růstu o něco pomalejší.

Analytici také doufají, že větší aktivita světového obchodu podpoří zaměstnanost. Optimisticky vidí především nárůst pracovních míst opět v oblasti služeb.

 

Právě se děje

Další zprávy