Metanol za 100 milionů. Becherovka počítá první ztráty

Tomáš Fránek
14. 2. 2013 11:14
První velký výrobce vystavil svůj účet za metanolovou aféru
Foto: Becherovka

Brno - Metanolová aféra a s ní spojená prohibice stála společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka 100 milionů korun.

Becherovka je tak první velká tuzemská likérka, která zveřejnila, jak ji poškodila loňská částečná prohibice. Tržby firmy ve druhém pololetí meziročně klesly o 12 procent, ztráty Becherovka měla i v zahraničí.

Částku 100 milionů korun firma přitom nepovažuje za konečnou. "Velmi výrazný negativní dopad měla prohibice na exportních trzích Becherovky zejména na Slovensku, Ukrajině, v Rusku, Německu a Maďarsku. Nejhorší dopad na české bylinné likéry měl zákaz prodeje alkoholu na Slovensku, kde došlo k téměř padesátiprocentnímu poklesu trhu," uvedl generální ředitel firmy Anthony Schofield.

Pokles tržeb počítají všichni

Metanolová aféra celkem přinesla firmám stamilionové ztráty, lidé přestali kupovat především vodku a rum.

Některé menší likérky ještě stále neobnovily výrobu. Ztráty a nejhorší hospodářské výsledky za desetiletí počítají i velcí a tradiční výrobci lihovin.

V Česku se v roce 2011 prodal tvrdý alkohol za více než 20 miliard korun. Ztráty způsobené prohibicí a metanolovou aférou se v roce 2012 počítají na stovky milionů až jednotky miliard korun.

Například likérka Fruko-Schulz kvůli prohibici prodělala více než 20 milionů korun, jde o nejhorší výsledek firmy za posledních dvacet let. Může za to především propad prodeje tuzemáku, jeho prodeje klesly o 35 procent.

Podle vedení Becherovky se situace na trhu od prosince minulého roku stabilizovala i díky tomu, že spotřebitelé nadále stále více tíhnou ke kvalitním prémiovým značkám.

Jak Becherovka po prohibici obnovila výrobu


 

Právě se děje

Další zprávy