Města duchů děsí i fascinují zároveň

Města duchů děsí i fascinují zároveň
Až do jaderné katastrofy v nedalekém Černobylu v roce 1986 mělo město Pripjať téměř 50 tisíc obyvatel, většina z nich v elektrárně pracovala. Navzdory stále silnému záření neunikla Pripjať pozornosti zlodějů, kteří neváhali odnést i záchodové mísy.
Původně poutní město Yashima "zahubil" paradoxně jeho plánovaný rozvoj. V 80. letech minulého století tu bylo postaveno šest hotelů, aquapark i lanovka, která měla turisty vyvážet na náhorní plošinu Yashima. Realitní krize rozvoj zastavila a řadu investorů připravila o peníze. A město se zastavilo v čase.
Nezodpovědné chování vyhnalo obyvatele pennsylvánské Centralie z jejich města. Léta házeli odpadky do hluboké jámy, kterou později vypalovali. V roce 1962 se ale oheň vymkl kontrole a přenesl se na pozdemní zásoby uhlí. Oheň hoří pod zemí plných 46 let, stále se jej nedaří uhasit. Poslední člověk byl z Centralie evakuován v roce 1992.
Teprve od roku 1990 chátrá Taiwanský Katoli's World, který vlastně není opuštěným městem, ale zábavním parkem. Na atrakcích se však nikdo nepobavil od 21.září 1990, kdy Taiwan poničilo silné zemětřesení, které zabilo tisíce lidí. V parku však nikdo nezahynul, měl zrovna zavírací den.
Foto: www.listverse.com
Ekonomika Ekonomika
10. 8. 2009 15:28

Desítky let, jindy po staletí tu žili lidé. Přírodní katastrofy, války nebo jen neúspěch je však vyhnal a budovy zůstaly stát. Města duchů jsou fascinující a děsivá zároveň. A na světě jich není málo. Žebříček deseti nejzajímavějších sestavil server Listverse.com. "Některá z měst, jako Bodie v Kalifornii, se stala dokonce turistickou atrakcí. Do jiných je vstup zakázán," podotkl Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

 

Právě se děje

Další zprávy