Mercedes bude východoevropský, továrna je v Maďarsku

Tomáš Fránek
16. 10. 2009 15:15
Výroba začne v roce 2011
Mercedes E
Mercedes E | Foto: Mercedes-Benz

Budapešť - Automobily se značkou Mercedes Benz budou poprvé sjíždět z výrobních pasů ve střední a východní Evropě.

Firma totiž postaví továrnu za více jak půl miliardy eur v maďarské městě Kecskemét asi 80 kilometrů od Budapešti. V továrně, jejíž základní kámen dnes zástupci firmy a maďarské vlády položili, se bude vyrábět na 150 tisíc menších modelů Mercedes a práci tam najde 2,5 tisíce lidí.

"Investice koncernu Daimler svědčí o důvěře Maďarsku," uvedl podle agentury MTI maďarský premiér Gordon Bajnai. Maďarsko, které zasáhla hospodářská krize velmi silně, může po souhlasu Evropské komise výstavbu továrny podpořit 111 miliony eur.

Komise už konstatovala, že projekt nepovede k tomu, že by Daimler získal na trhu příliš velký podíl.

Maďarsko se stalo prvním členem Evropské unie, který byl nucen žádat o pomoc od MMF. Loni v říjnu si Budapešť zajistila od fondu a Evropské unie úvěr kolem 25 miliard dolarů (425 miliard korun).

Automobily Mercedes se kromě Německa zatím vyrábějí ve Francii, USA, Jihoafrické republice a Brazílii.

Nejde o jedinou investici koncernu v době krize. Minulý týden Daimler oznámil, že bude vyrábět verzi malého vozu Smart ForTwo s elektrickým pohonem ve své továrně ve francouzském městě Hambach.

Daimler má podobné problémy jako další automobilky.

Firma uzavřela druhé čtvrtletí se ztrátou 1,06 miliardy eur. Tržby koncernu, který kromě limuzín vyrábí také značku Smart, nákladní vozy a autobusy, se propadly téměř o čtvrtinu, prodeje o 31 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy