Megakomplex na Lipně dostal zelenou, stát je pro

Tomáš Fránek
12. 8. 2009 18:20
Rekreační areál se stovkami lůžek bude na sedmnácti hektarech, ministerstvo pro něj stanovilo 82 podmínek
Foto: SUPERMAPY.CZ

Lipno - Jeden z největších projektů v tuzemském cestovním ruchu, miliardová investice rakouské společnosti do výstavby rozsáhlého rekreačního parku a nového přístavu na Lipně, získala po třech letech jedno z nejdůležitějších rozhodnutí.

Projekt totiž konečně získal souhlas Ministerstva životního prostředí. To slouží jako jeden z rozhodujících podkladů pro vydání územního a stavebního rozhodnutí.

Podle stanoviska ministerstva nejsou rizika výstavby parku na Šumavě natolik velká, aby poškodila přírodu. Ministerstvo ale investorovi určilo 82 podmínek, které musí výstavbu a provoz celého střediska provázet. Jde například o ochranu některých lokalit, omezení provozu přístavu nebo hlukové normy.

Bacha na tetřívka

"Do provozního řádu rekreačního parku zakotvit zákaz pořádání hromadných sportovních a rekreačních aktivit v období duben- červen z důvodu snížení vlivu na období toku tetřívka," zní jedna z podmínek.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Leťte na dovolenou do slunné Itálie!

    Rekreační areál bude na téměř sedmnácti hektarech, počítá s apartmány se stovkami lůžek, restauracemi a sportovišti. V novém přístavu bude moci zakotvit na 40 lodí.

    Celý projekt vyvolal protesty, které oddálily zahájení výstavby. Firma původně představila a nechala posuzovat oba záměry samostatně. To však vyvolalo vlnu nevole, podle ekologů i občanských sdružení se záměry měly posoudit dohromady - tedy jaký budou mít společně vliv na dopravu, životní prostředí i kvalitu života v lokalitě.

    S tím ministerstvo souhlasilo a celý proces se musel opakovat.

    Podle zástupců ekologických hnutí tak nebude mít celý projekt slibovaný vliv na snížení nezaměstnanosti.

    Lipno ráj to na pohled

    "Realizace poškodí provozovatele malých hotelů a penzionů v okolí. V konečném důsledku bude mít výstavba parku spíše negativní dopad na zaměstnanost místních lidí," uvedlo například ve svém stanovisku sdružení Jihočeské matky.

    "Nabízíme obci vybudování infrastruktury, rozvoj turismu a samozřejmě pracovní místa, což je dnes nejdůležitější věc." uvedli při představování projektu zástupci investorské firmy UBM Bohemia.

    Lipno patří mezi nejvyhledávanější turistické lokality v Česku. Do cestovního ruchu v okolí Lipenského jezera už přitom v předchozích letech šly stovky milionů korun. Nejvyšší investicí bylo vybudování areálu Mariny Lipno se třemi sty apartmány, kam míří tisíce především Nizozemců a Němců ročně.

     

     

    Právě se děje

    Další zprávy