Máte nelegální Windows? Obrazovka vám zčerná

alt
21. 4. 2008 11:55
Aktualizace systému obsahuje past na piráty
Společnost Microst spustila 30. ledna prodej svého nového operačního systému Windows Vista i pro koncové zákazníky. V rubrice Technika si můžete přečíst rozhovor s Tomášem Koškou z české pobočky Microsoftu.
Společnost Microst spustila 30. ledna prodej svého nového operačního systému Windows Vista i pro koncové zákazníky. V rubrice Technika si můžete přečíst rozhovor s Tomášem Koškou z české pobočky Microsoftu. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Microsoft přitvrzuje v boji proti uživatelům pirátských Windows Vista - hodlá jim používání systému zcela znemožnit.

Na internetu jsou ke stažení programy, které umožňují odložit na neurčito aktivaci systému, a používat tak pirátskou kopii.

Nová aktualizace Windows Vista takový software zablokuje. Současně přepne pozadí plochy do černé barvy a zobrazí varování o nelegálnosti systému.

Poté bude po 30 dnů stále častěji upozorňovat, že systém je třeba řádně zakoupit. Po uplynutí této doby přestanou Windows fungovat úplně.

Uživatele legálních Windows program vyrušovat nebude, uvádí firma.

Aktualizace se do počítače instaluje s opravným balíčkem, který v české verzi vyšel minulý týden. Před tímto "service packem" Microsoft možnost úplného zablokování Windows nepoužíval.

"Do budoucna budeme přidávat další aktualizace s tím, jak se budou objevovat nové způsoby obcházení ochrany," říká Lukáš Křovák z Microsoftu. Nové nástroje proti pirátům podle něj firma chystá i pro starší Windows XP.

Uživatelé mohou aktualizace systému zakázat, podle Microsoftu to ale znamená bezpečnostní riziko - v systému zůstávají slabá místa umožňující jeho napadení viry a jinými škodlivými programy.

Microsoft už program ověřování pravosti operačních systémů provozuje několik let. Podle loňských údajů obsahovala pirátskou kopii asi pětina ověřovaných počítačů. Na nabídku koupě legální verze pak reagovala zhruba čtvrtina lidí.

Celkem pirátské kopie představují asi 39 procent programů instalovaných v Česku, uvedlo nedávno sdužení softwarových firem BSA. Průměr v EU je kolem 36 procent.

Čtete dále:
Microsoft vyhrál boj o vládu nad úřady
Windows Vista zlevňují, vázne prodej

 

Právě se děje

Další zprávy