Marže lékárníků je nižší, než tvrdí Rath

Milan Duda
17. 1. 2006 0:00
Praha - Snížení marže o tři procenta může podle lékárníků "okrouhat" jejich příjmy až o třetinu a čistý zisk přiblížit k nule.
Foto: Aktuálně.cz

Lékárníci už ohlásili na pondělí 30. ledna tříhodinovou protestní stávku.

Skutečná výše lékárnické marže totiž loni nedosahovala 32 korun ze sta a ani po snížení o tři procenta nepředstavuje 29 korun z každé stokoruny, jak se snaží veřejnost přesvědčit ministr zdravotnictví David Rath.

O přirážku se totiž lékárna dělí s distributorem léčiv (ten si z 29 procent ukrojí pět procentních bodů). Marže se navíc počítá z ceny výrobce. Pokud tedy stojí "medicína" v lékárně stokorunu, lékárnická přirážka z ní představuje asi 18 korun. Necelé čtyři koruny získá distributor a zbytek je daň z přidané hodnoty.

Fixní náklady: i 80 procent marže

Z této částky hradí lékárna mzdy svých zaměstnanců, nájem prostor a další provozní režii, jako je elektrická energie, topení, telefony, kancelářské potřeby nebo provoz služebního auta. Tyto fixní náklady vyčísluje analýza Petra Szönyie, kterou má deník Aktuálně.cz k dispozici, u malých lékáren s milionovým obratem na 147 tisíc korun měsíčně.

Při stejném obratu vychází nová marže lékárny asi na 177 tisíc korun (necelých osmnáct procent). Zbylých 30 tisíc je hrubým ziskem - po zdanění a odvodu pojištění z něj majiteli lékárny zůstane asi 18 tisíc korun. Při původní marži to bylo asi o deset tisíc více.

Foto: ČT24

Byznys pro blázny?

"Podnikající lékárník, ručící celým svým majetkem, bude mít čistý zisk 1,8 procenta z obratu lékárny. Z ekonomického hlediska by byl totální blázen, aby nadále lékárnu provozoval," uvedl ve své analýze Szönyi, který je předsedou karlovarského Okresního sdružení lékárníků a sám majitel lékárny. Z jeho závěrů také vyplývá, že nižší marže nejvíce postihne malé lékárny s obratem do 1,5 milionu. Těch je v České republice asi 65 procent.

"Tento výpočet naprosto souhlasí," říká majitelka lékárny v Kroměříži Jitka Horná: "Spousta lidí si neuvědomuje opravdové náklady lékárny. Z marže si nekupujeme bazény a luxusní auta. Platíme provozní náklady a vedle nich jsme regulováni spoustou předpisů a jejich dodržování stojí také spoustu peněz," vysvětluje Horná a dodává, že z malého zisku jí už rozhodně nezbývají prostředky na další rozvoj provozovny.

Další analýza má pomoci u soudu

Se základními propočty ze studie se ztotožňuje i šéf  České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Analýza sice není oficiálním dokumentem komory, k realitě však podle Chudoby zřejmě nemá daleko: "Grémium majitelů lékáren nyní navíc zpracovává důkladnou studii, která by měla náklady lékáren pečlivě vyčíslit," vysvětluje Chudoba. Takový oficiální dokument by podle něj mohl později sloužit jako podklad pro případné žaloby lékárníků, kteří by se proti přehnané státní regulaci chtěli bránit soudně.

 

Právě se děje

Další zprávy