Marx nelhal, nová střední třída vytáhne svět z krize

Karel Toman
15. 2. 2009 18:37
Stane se střední třída motorem hospodářského růstu?
Nejrychleji roste střední třída v nejlidnatější zemi světa - Číně. Ilustrační foto.
Nejrychleji roste střední třída v nejlidnatější zemi světa - Číně. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Střední třída se poprvé v dějinách stala většinovou populací. Zvlášť do jejího rozvoje v Asii vkládají experti velké naděje.

"Po historických příkladech Británie a USA očekáváme, že bude dominantní silou zakládání a upevňování demokracie a páteří tržní ekonomiky," jsou přesvědčeni například odborníci na chudobu z massechuttského Technologického institutu.

Časopis The Economist uznává, že tyto vyhlídky jsou oprávněné. Dnešní ponuré časy tak staví do nadějnějšího světla. Hospodářská krize se v něm jeví jako nepříjemná epizoda, za níž na svět opět čeká historický růst.

Rostoucí střední třída je totiž podle časopisu hlavní kandidát na to, co Světová banka označila za potřebný "nový motor růstu soukromé poptávky". Podle některých měřítek se v letech 1990 až 2006 vyhoupla z jedné třetiny na 57 procent světové populace. A v rozvojových zemích dál rychle roste, v Asii dokonce překonala svým počtem Západ.

Nová střední třída v rozvojových zemích

  • Obchod: Brazilský obchodní řetězec Cassa Bahia nedávno otevřel svůj první obchod v Paraisopolis - největším slumu Sao Paola - a začal prodávat televizory a ledničky
  • Služby: Ještě před patnácti lety v Číně neexistovalo lyžařství. Letos za ním vyrazí tři miliony lidí
  • Politika: Po teroristickém útoku v Bombaji vyšly loni v prosinci do ulic indických měst tisíce do té doby zdánlivě netečných mladých anglicky mluvících pracujících. Žádali nové bezpečnostní zákonodárství a nabádali lidi k volbám

Zdroj: The Economist

Nový motor světové poptávky

Svět tak podle časopisu zažívá třetí historickou vlnu vzestupu střední třídy (první přišla s rozvojem průmyslu po roce 1800, druhá za "baby-boomu" mezi lety 1950 až 1980).

Analýza také zřejmě potvrzuje předpovědi, že se ekonomická moc světa postupně přesouvá do Asie.

Například v Číně vzrostl podíl střední třídy v populaci z 15 % v roce 1990 na bezmála dvě třetiny obyvatel v roce 2005. Stejná vlna teď zasáhla druhou nejlidnatější zemi světa - Indii. Střední třída tam v roce 2005 tvořila jen dvacetinu obyvatelstva. V roce 2025 to má být až 40 procent tamní více než miliardové populace.

The Economist definuje střední třídu prostě: "ani bohatí, ani chudí, ale někde mezi". Její příslušník má pravidelný plat a aspoň třetinu z něj má po zaplacení základních potřeb k volnému užití. Do této široké definice zahrnují někteří sociologové lidi s příjmem deset až sto dolarů na den.

Buržoazie táhne barbary do civilizace

Střední třídu časopis dál dělí na dvě podskupiny. Početnější "rozvojovou" střední třídu tvoří vrstva obyvatel, která je střední "v měřítku rozvojového světa, ne toho bohatého".

"Globální" střední třídu pak tvoří lidé s příjmy „někde mezi průměrným Brazilcem a Italem". Bohatší globální střední třída tvoří jen desetinu populace rozvojového světa. Do roku 2030 se ale co do počtu více než zdvojnásobí, tvrdí The Economist.

Podle časopisu se tak mohou naplnit slova z Marxova Komunistického manifestu: "Rapidním zlepšením výrobních prostředků a nesmírným zlepšením způsobů komunikace vtahuje buržoazie všechny, i ty nejbarbarštější národy do civilizace."

 

Právě se děje

Další zprávy