Martin Roman. Od prodeje chipsů k pozici superministra

Zdeněk John
15. 9. 2011 9:29
Generální ředitel ČEZu oznámil, že končí ve funkci. Nahradí ho Daniel Beneš
Martin Roman na letišti v Ruzyni právě ve chvíli, kdy se vrátil z golfu v Dubaji. Byl tam s poslanci, lobbisty a jinými manažery.
Martin Roman na letišti v Ruzyni právě ve chvíli, kdy se vrátil z golfu v Dubaji. Byl tam s poslanci, lobbisty a jinými manažery. | Foto: Ludvík Hradilek

* Burza v Praze posiluje, pouze akcie ČEZu ztrácejí na hodnotě * Martina Romana vystřídá jeho pravá ruka Daniel Beneš

Praha - Martin Roman posledních sedm let rozhodoval o více penězích, než má k dispozici většina ministrů ve vládě. A také mnohem víc než oni vydělával.

Nejvlivnější státní manažer končí ve své funkci. "Ano, odcházím na vlastní žádost z funkce šéfa představenstva a generálního ředitele ČEZ," potvrdil ve středu Roman na dotaz Aktuálně.cz.

Pro mnoho lidí z branže to byl blesk z čistého nebe, jak se ukázalo při sondování, co Romanově abdikaci říkají. Méně nečekané už bylo jeho prohlášení pro klíčové vládní politiky.

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek věděli o Romanově odchodu už delší dobu, stejně jako lidé, kteří vždy představovali důležité spojky mezi vládou a její nejspolehlivější dojnou krávou, energetickým koncernem.

ČEZ dodával každý rok spolehlivě do rozpočtu miliardy. Naposled nyní v srpnu, kdy se začala vyplácet dividenda z loňského zisku, přistálo na účtech státu 18,8 miliardy korun.

Jistota desetinásobku

ČEZ za Martina Romana (stojí v jeho čele od dubna 2004) však podporoval nejen státní kasu. Byl několikrát vyhlášen nejštědřejší firmou mezi všemi velkými donátory, podporoval vědu či rozvoj alternativních zdrojů energie. Ale také byl kritizován za obchody, které už na první pohled zaváněly jediným účelem: aby vydělal někdo, s kým jsou lidé z ČEZu zadobře.

Roman převzal firmu v době, kdy akcie ČEZ stály na burze zhruba 140 korun. Za jeho vlády se vyšplhaly až na 1400 korun, než je srazily k současným zhruba osmi stovkám turbulence zaviněné světovou recesí. Roman tedy dokázal zvýšit tržní hodnotu firmy na desetinásobek a vybudovat z ní - i z evropského pohledu - skutečně významnou společnost.

Za Romana ČEZ expandoval na východ, i na Balkán - v několika z těchto zemí dosud vlastní klíčové zdroje energie nebo i rozvodné sítě.

Roman, kdysi nejmladší manažer v čele velké firmy, zároveň ale velel společnosti, která si nadělala hodně nepřátel. Především příliš drahou elektřinou, jak ukazovala srovnání s jinými státy Evropy. Nebo třeba tím, že si najala útočné komando - takzvané NTZ - na vymáhání poplatků za proud od neplatičů.

Roman z ČEZu neodchází. Dohodl se s premiérem Nečasem, že ho stát jmenuje šéfem dozorčí rady. Navíc, a to je pro něj důležité pro případné příští hledání kostlivců ve skříni, do jeho ředitelského křesla usedne Daniel Beneš, pravá ruka a dosavadní výkonný ředitel ČEZu.

Dá se z toho usuzovat, že by reakce trhů na Romanův krok nemusela být příliš dramatická. V době, kdy se Roman soustředil na evropskou expanzi, už Beneš vlastně ČEZ řídil. Zásadní převrat v tom, kam se firma bude dál ubírat, není příliš pravděpodobný.

Ve čtvrtek po otevření burzy v Praze akcie rostly, ale ČEZ byl jediným titulem, který ztrácel na ceně, byť jen velmi mírně.

Jsou tady dvě okolnosti, které však investory zajímají hodně, protože ovlivní hodnotu ČEZu. Roman odchází v době, kdy není rozhodnuto, zda mu stát bude i nadále zdarma přidělovat ekologické povolenky. Firmě jde zhruba o 35 miliard. A pak: Romanova abdikace nastává za situace, kterou vlastně nikdy ve své "čezácké" kariéře nezažil. Firmě prudce klesl zisk, především kvůli propadu cen elektřiny.

Roman začínal jako ředitel prodeje u výrobce chipsů. Do ČEZu se dostal přes Janku Radotín, plzeňskou Škodovku. Ti, kteří s ním pracovali, se shodují v jednom: je téměř geniální ve schopnosti získat si důvěru lidí, které potřebuje. Podřízených, ale třeba i politiků, kteří rozhodovali o tom, jak dlouho bude šéfem ČEZu. S Mirkem Topolánkem navázal osobní přátelství, ale zadobře byl i s politiky ČSSD.

Když před necelým rokem debatoval v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz, prozradil Roman v jediné drobné pasáži, v níž připustil osobnější otázku, že ve volném čase si nejvíc užívá rodiny a sportování. "Když už mám volnou chvíli, snažím se ji strávit se svými malými dětmi, nebo ji věnovat sportu, který mi pomáhá udržet se v kondici."

Teď bude mít volných chvil o poznání víc.

 

Právě se děje

Další zprávy