Mandelson v Praze chválil Česko

Michal Najman
7. 2. 2006 15:30
Praha - Volný pohyb pracovních sil po Evropské unii či dovozní cla na hliník. To byla hlavní témata jednání komisaře pro obchod Petera Mandelsona se zástupci české vlády.
Peter Mandelson
Peter Mandelson | Foto: Reuters/Paul Yeung

Na obchodní konferenci Retail Summit v Praze vyzval dnes Mandelson staré členské země, aby uvolnily překážky pohybu pracovních sil. "Mějte odvahu - odložte obavy," to byla slova, která jim adresoval.

V projevu také varoval Evropu před ekonomickým nacionalismem a protekcionismem. Na příkladu Velké Británie ukázal, jak se zemi vyplatilo nevyužít přechodná opatření a pustit do země zahraniční pracovníky.

Při setkání s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou se řešila možnost, že by sídlo Evropského technologického institutu bylo na území České republiky.

Evropský komisař po jednání s Martinem Tlapou, náměstkem ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana, ocenil přístup České republiky k volnému obchodu a vnější konkurenceschopnosti.

Budoucnost patří aluminiu

Na ministerstvu průmyslu a obchodu se řešil návrh české strany na zrušení dovozních cel na hliník. Svůj názor na toto téma však komisař nesdělil. Mluvil o obtížnostech, které má při prosazování otevřenosti EU vůči dovozu všeobecně.

Otevřenost je prý testována v mnoha oblastech. Při fúzích, pohybu pracovních sil, pohybu služeb, dumpingových snahách a hlavně při jednáních Světové obchodní organizace (WTO).

Ocenil, že Česká republika sdílí ekonomických hodnoty, které komisaře prosazuje. Mezi tyto hodnoty patří otevřenost vůči konkurenci, otevřenost k obchodu, snaha odstranit bariéry vůči obchodu a hospodářské činnosti.

ČR vzorem pro okolní státy

"Vaše země může být vzorem pro ostatní státy." Ani takovými superlativy nešetřil Mandelson.

"Obdivuji hospodářské výsledky této země, která je v současnosti ekonomickým leaderem Evropské unie," řekl doslova Mandelson. Líbí se mu zejména hospodářský růst, nízká nezaměstnanost ve srovnání s okolními státy a a relativně nízký veřejný dluh.

 

Právě se děje

Další zprávy