Manažeři ČEZu přišli o zisky kvůli propadu akcií

Ekonomika Petr Kučera Ekonomika, Petr Kučera
10. 9. 2013 10:07
Cena akcií ČEZ se vrátila na úroveň roku 2005, uplatnění opce je teď nevýhodné
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. | Foto: Reuters

Praha - Velkorysý opční program vytvořil z několika manažerů polostátní firmy ČEZ boháče s majetkem v desítkách i stovkách milionů korun. Vydělali na tom, že cena akcií se v letech 2005 až 2008 ztrojnásobila.

Nyní se ale situace obrátila, upozorňuje deník E15. Cena akcií ČEZ se totiž vrátila na úroveň roku 2005. O nákup akcií v rámci opcí proto nemají manažeři zájem a nechávají svá práva masově propadat. Už loni takto propadlo 910 tisíc opcí.

"Nikdo opce nevyužil, protože opce byla za víc, než jsou aktuální ceny na burze. Takže manažer by využitím opce realizoval hned ztrátu, což nemá logiku," potvrdil deníku mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Cena za akcie kupované v rámci opce vychází z průměrné ceny dosažené jeden měsíc před nástupem do funkce daného manažera. U loňských opcí to vycházelo zhruba na 1100 korun. Skutečná cena akcií ČEZ na burze přitom loni uzavřela na 680 korunách, letos spadla o další třetinu. Díky tomuto pravidlu by ale mohli vydělat manažeři s letošními opcemi, pokud cena akcií opět začne růst.

Poslední, kdo z manažerů ČEZ prodával akcie získané dřívějším opčním programem, byl obchodní ředitel Alan Svoboda. Ten letos v srpnu nadvakrát prodal po 30 tisících akcií, nejprve za 447 korun a pak za 446 korun. Deník E15 uvádí, že Svoboda na akciích i přes letošní nízkou cenu vydělal, podle dřívějších informací totiž akcie v minulosti nabyl za cenu 161 korun za kus.

Opční program pro členy představenstva, dozorčí rady a managementu ČEZ se stal asi nejkritizovanější formou motivace managementu v Česku, připomíná deník. Exšéf ČEZ Martin Roman na něm vydělal přes půl miliardy korun. Parametry programu šetřila dokonce protikorupční policie, v roce 2008 ale vyšetřování zastavila. Od roku 2007 byl program zpřísněn.

 

Právě se děje

Další zprávy