Manažer ČEZ čelí trestnímu stíhání

ČTK, Red eko
12. 4. 2006 19:01
Praha - Obvinění z trestného činu má na krku místopředseda elektrárenské společnosti ČEZ Alan Svoboda.

Policie jej před několika dny obvinila ze zneužívání informací v obchodním styku. Obvinění podle zdroje ČTK souvisí s nákupem a prodejem akcií této společnosti.

Informaci o stíhání manažera dnes potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka. Podle názoru vedení společnosti ČEZ Svoboda při obchodování s akciemi firmy zákony neporušil.

Nejdřív tisíce pak už milion

"Podle obvinění (Svoboda) využil interní informace o něčem, co může vést k pohybu kurzu a vydělal na prodeji akcií ČEZ," uvedl Omelka. Svoboda podle informací ČTK uskutečnil podezřelou operaci s akciemi prostřednictvím obchodníka s cennými papíry.

Neoprávněným užitím informace, kterou získal díky svému postavení v ČEZ, si podle zdroje přišel zhruba na 1,6 milionu korun. Obviněnému hrozí dva roky až osm let vězení.

Vedení společnosti ČEZ se dnes postavilo za Svobodu. "Právní názory se v tomto směru různí. Právní stanoviska, která máme k dispozici, nepovažují konání Alana Svobody ani za přestupek, ani za trestný čin. Proto vyčkáme na další průběh vyšetřování," řekl dnes ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Svobodovy transakce s akciemi ČEZ loni na podzim prošetřovala Komise pro cenné papíry (KCP). Podle Mladé fronty Dnes si Svoboda přes svého makléře  v pátek 29. května loňského roku koupil 7,5 tisíce akcií celkem za tři miliony korun. Hned následující pondělí, kdy byly zveřejněny čtvrtletní hospodářské výsledky ČEZ, všechny nakoupené akcie prodal.

Hospodářské výsledky byly lepší, než trh očekával, a akcie elektrárenské firmy na burze podražily o pět korun. Svoboda díky tomu přes víkend vydělal 37 tisíc korun hrubého.

Stejně jako v květnu Svoboda podle MfD pokračoval v nákupech na vlastní účet i další měsíc. Cena akcií mezitím klesla zhruba o 20 korun a Svoboda si jich nakoupil ještě za 3,7 milionu korun.

Během dvou týdnů vyšplhala cena akcií o sto korun, a Svoboda tak za dva měsíce celkově vydělal na akciích ČEZ částku zhruba 1,6 milionu korun, o které nyní v souvislosti se Svobodovým obviněním hovoří policejní zdroje.

Svoboda: Nic jsem neudělal

Svoboda loni na podzim popřel, že by při obchodování s akciemi ČEZ porušil zákony či předpisy. "Nic špatného jsem neudělal, dodržel jsem všechny zákonné předpisy pro management společností. Dál se k tomu teď nechci vyjadřovat," řekl tehdy MfD Svoboda, kterému za obchody s akciemi elektrárenské společnosti hrozila od KCP až desetimilionová pokuta.

Podle informací ČTK Svobodovo obvinění nesouvisí s opčním programem, díky němuž mohou členové představenstva ČEZ nakoupit akcie podniku v době nástupu do funkce a následně je při růstu akcií prodat.

Tyto obchody s akciemi ČEZ loni provedli někteří další členové dozorčí rady či představenstva, například bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Srba, člen rady Pavel Šafařík, Zdeněk Židlický či Alan Svoboda z představenstva.

Naposledy letos v březnu uplatnil opci na 100 tisíc akcií ČEZ ředitel finanční divize elektrárenské společnosti Petr Vobořil.

Skupině ČEZ loni podle předběžných neauditovaných výsledků vzrostl čistý zisk o 56 procent na 22,3 miliardy korun. Samotné společnosti ČEZ se v loňském roce zvýšil neauditovaný čistý zisk o 70 procent na rekordních 17,6 miliardy korun. Firma ČEZ tak byla nejziskovějším českým podnikem.

 

Právě se děje

Další zprávy