Máme práci pro 150 českých firem, slibuje Westinghouse

ČTK ČTK
10. 4. 2013 11:45
Společnost zveřejnila seznam subdodavatelů, s nimiž by chtěla dostavět Temelín
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Společnost Westinghouse zveřejnila seznam českých firem, které by se v případě jejího úspěchu v tendru ČEZu na nové bloky Jaderné elektrárny Temelín podílely na stavbě zařízení. Westinghouse by zadal subdodávky asi 150 českým podnikům, sdělil evropský viceprezident americko-japonské firmy Mike Kirst.

Vysoké zapojení českého průmyslu slibuje v případě svého úspěchu v temelínském tendru také česko-ruské Konsorcium MIR.1200.

Westinghouse uzavřel dohody o strategickém partnerství se společnostmi Metrostav, I&C Energo a strojírenskou skupinou Vítkovice. Ve spolupráci s nimi vytvořila americko-japonská firma potenciální dodavatelský řetězec pro případnou stavbu svých dvou reaktorů typu AP1000.

"Jadernou elektrárnu AP1000 by stavěli převážně Češi a české firmy. Westinghouse bude společně se svými partnery pokračovat v uzavírání dohod o spolupráci, díky nimž se české firmy mohou stát respektovanými dodavateli pro nové jaderné elektrárny v ČR i v zahraničí," uvedl Kirst.

Výrazné zapojení Čechů slibuje i konkurent

S českými podniky chce spolupracovat i konsorcium MIR.1200, které slibuje, že v případě jeho vítězství v tendru získají tuzemské firmy až 75 procent celkové hodnoty zakázky. Konsorcium, stejně jako Westinghouse, už uzavírá s českými podniky smlouvy o budoucí spolupráci. Některé české společnosti takovou dohodu uzavřely s oběma uchazeči o dostavbu Temelína.

Přestože oba zájemci o dostavbu Temelína zdůrazňují zapojení českého průmyslu, není účast tuzemských podniků na realizaci stavby součástí hodnotících kritérií zadavatele tendru, společnosti ČEZ.

ČEZ v březnu uzavřel první etapu hodnocení nabídek jednotlivých uchazečů. Generální ředitel Westinghousu Danny Roderick následně uvedl, že jeho společnost průběžně v hodnocení vede. ČEZ ale hodlá ještě s oběma uchazeči jednat o vylepšení jejich nabídek. Konečného vítěze by energetická společnost měla vybrat letos v září.

Stavba nových dvou bloků Temelína by měla více než zdvojnásobit výkon jihočeské elektrárny, který nyní činí 2000 megawattů. Náklady na stavbu se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Bloky by měly být dokončeny v roce 2025 a vyrábět elektřinu by měly 60 let.

Kromě konsorcia MIR.1200 a Westinghousu se o zakázku ucházela také francouzská společnost Areva, ČEZ ji však loni v říjnu z tendru vyřadil. Areva se odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který rozhodnutí ČEZ potvrdil. Francouzská společnost nyní podala rozklad k předsedovi ÚOHS, v případě neúspěchu je připravena bojovat za svá práva i u soudů.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kdo nabídne volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy