Malé firmy děsí na pirátství hlavně pokuty

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 6. 2011 12:03
Velké firmy se obávají spíš ztráty pověsti
Za nelegální software může jeho uživatel zaplatit až trojnásobek původní ceny.
Za nelegální software může jeho uživatel zaplatit až trojnásobek původní ceny. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pirátské kopie programů používají nejčastěji menší firmy, ty největší s více než 250 počítači jsou naopak nejsvědomitější.

Zároveň mají malé firmy největší strach z finančního postihu spojeného s odhalením nelegálních kopií, ty větší se obávají spíš ztráty dobrého jména. V průzkumu mezi 12 tisíci firem, které byly z používání pirátského softwaru podezřelé, to zjistila protipirátská organizace BSA (Business Software Alliance).

Právě obavy z různých postihů jsou podle BSA hlavní motivací firem, aby si kupovaly originální software.

"Finančních postihů se podle průzkumu nejvíce obávají malé a střední firmy disponující 5 až 99 počítači.  Společnosti s více než 100 počítači se bojí spíše poškození dobrého jména manažerů a firmy jako takové. Větší firmy také nejčastěji vyjádřily obavy z bývalých zaměstnanců, které musely z různých důvodů propustit. Ti totiž bývají nejčastěji zdrojem udání, jejichž prostřednictvím upozorňují na užívání pirátského softwaru," uvedl mluvčí asociace Jan Hlaváč.

V Česku je podle odhadů BSA více než třetina softwaru instalována nelegálně, navzdory tomu, že míra pirátství už třetí rok po sobě klesá. Pokles je patrný zejména u firem, v domácnostech naopak nelegálně získaných programů přibývá.

Používání pirátského softwaru se přitom může prodražit. Výrobce ukradeného programu může nejen požadovat odškodné ve výši dvojnásobku ceny originálního programu, ale uživatel si musí navíc program zakoupit. Zaplatí za něj tedy třikrát.

 

Právě se děje

Další zprávy