Majiteli bytu bude za zadržování záloh hrozit pokuta

ČTK ČTK
9. 1. 2013 15:15
Případů, kdy majitelé nájemníkům několik let zadržují tisíce korun, jsou stovky

Praha - Majitelé bytů nebudou moci od příštího roku svévolně zadržovat nájemníkům peníze zaplacené za zálohy a vyúčtování za služby jim budou muset předkládat minimálně jednou ročně. Vyplývá to z nového zákona, který začne platit napřesrok.

Novinářům to ve středu řekl předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba s tím, že za porušení nově budou hrozit pokuty.

Majitelé zadržují zálohy i několik let

"Když majitel zadržoval nájemníkům peníze a nedělal vyúčtování, tak byl dosud bez trestu. Nový zákon o službách spojených s užíváním bytu, který bude platit od 1. ledna 2014, však tuto beztrestnost ruší a za porušení stanoví sankce. Pokud majitel nesplní termín dohodnutý s nájemcem, tak bude za jeho překročení platit sto korun denně jako pokutu," upozornil Taraba.

Případů, kdy majitelé nájemníkům i několik let zadržují mnohatisícové přeplatky, jsou podle Taraby stovky. I proto Sdružení nájemníků tuto zákonnou úpravu vítá.

Nový zákon o službách spojených s užíváním bytu mění například podmínky pro úhradu vodného a stočného, odvozu odpadu nebo užívání výtahů. Stanovuje totiž postup pro určování záloh za služby, rozúčtování, vyúčtování a vypořádání nákladů na služby.

Základem je přitom podle ministerstva pro místní rozvoj, které zákon připravilo, dohoda mezi poskytovatelem a nájemcem nebo rozhodnutí družstva, případně společenství vlastníků jednotek. Zákon umožňuje i dohodu o paušálních platbách.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte pronájem bytu?

 

 

Právě se děje

Další zprávy