Majitelé domů se nedohodli se státem

Tomáš Fránek
22. 2. 2007 13:30
Brno - Je to konečné. Majitelé domů se nedohodli s ministrem pro místní rozvoj Jiřím Čunkem o mimosoudním vyřešení sporů o regulované nájemné.
Ilustrační záběr
Ilustrační záběr | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Rozhodne tak Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Dnešní krach přišel po dřívějších patových jednáních. Už na podzim minulého roku odešli majitelé s nepořízenou ze schůzky s tehdejším ministrem Petrem Gandalovičem.

Občanské sdružení majitelů domů chtělo po státu v rámci mimosoudního vyrovnání zhruba 12 miliard korun.

Všichni dohodu nechtějí

Lidovecký ministr Čunek po jednání uvedl, že možnost dohody se všemi majiteli domů je nyní nulová.

V jednání o mimosoudním vyrovnání s Českem totiž nebyli majitelé domů, kteří se obrátili do Štrasburku, jednotní.

Proti návrhu na mimosoudní vyrovnání se státem například vystoupil předseda Občanského sdružení Hnutí na obranu majitelů realit Girolamo Giormani, který trvá na zaplacení veškerých škod majitelům domů. Část žalob do Štrasburku podali právě zástupci hnutí.

"Dohoda se všemi majiteli, kteří podali žaloby, je nyní nemožná. Nezbývá nic jiného než počkat na rozhodnutí Evropského soudu ve Štrasburku," uvedl Jiří Čunek.

Už minulý týden ministertvo uvedlo, že není jasné, co vlastně majitelé domů chtějí.

"Ministerstvo pro místní rozvoj však zatím v žádném případě nemůže vyplatit případné odškodné majitelům domů, protože dosud není ničím podloženo, jak vysoké by finanční částky měly být a na jakém principu by měly být poskytnuty," řekl náměstek ministra Miroslav Kalous.

Krach dnešního jednání potvrdili i majitelé domů. "S panem ministrem jsme se dohodli, že neexistuje mechanismus, kterým bychom se mohli dohodnout na stažení žalob a na mimosoudním vyrovnání, protože u Evropského soudu existuje 4,5 tisíce individuálních žalob a pan ministr nemůže jednat s každým majitelem zvlášť," řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.

I kdyby ve Štrasburku zůstala jen jedna žaloba a ostatní byly stáhnuty, soud se jí musí zabývat, doplnil.

 "Pokud stát nechce teď nechce vyjednávat o kompenzaci s 5000 majiteli domů, tak bude po rozhodnutí soudu muset vyjednávat o škodě se všemi majiteli domů, kterých je 29.000," řekla ČTK advokátka Klára Veselá-Samková, která sdružení majitelů domů zastupuje.

K Evropskému soudu pro lidská práva se obrátilo více jak čtyři a půl tisíce majitelů domů z Česka a jejich šance na úspěch je i podle zástupců státu velká.

Vedou se však spory o to, jak vysoké odškodnění mohou majitelé domů na českém státu vysoudit.

Kolik zaplatí stát?

Podle majitelů domů se částka může vyšplhat až na padesát miliard korun.

"Je to maximální částka, kterou mohou všichni majitelé domů - nejenom ti, kteří žalují ve Štrasburku - reálně na státu vysoudit," uvedl předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.

Vychází přitom i z odhadu společnosti Patria Finance, která spočetla, že jen za loňský rok přišli majitele domů kvůli regulaci o 21,5 miliardy korun.

Podle šéfa Sdružení nájemníků Stanislava Křečka by částka, kterou Česko může (coby nemajetkovou újmu majitelům domů) zaplatit, dosáhnout asi 3,8 miliard korun.

Částky, které pak soud přiznával majitelům domů jako nemajetkovou (tedy morální) újmu, se podle Křečka pohybovaly ve výši 10.000, 30.000 i 40.000 eur (zhruba 281 tisíc až 1,12 milionu korun).

"Vynásobím-li to počtem 4500 (majitelů domů), vyšlo mi 3,8 miliardy (korun), což je ve fatálním rozporu s těmi 50 miliardami, které požadují žalobou. Ten rozdíl je tak veliký, že z toho je zřejmé, že žaloba na 50 miliard není reálná," uvedl Křeček.

Foto: Tomáš Daněk

 

Právě se děje

Další zprávy