Majitel ETA Hlinsko koupil i výrobce Sava

čtk
27. 8. 2007 13:45
Firma Gabriela Eichlera chce Bochemii

Brno/Bohumín - Výrobce čisticích prostředků Savo firmu Bochemie koupila společnost Benson Oak Capital. Skupina Gabriela Eichlera, Roberta Cohena a Pierra Caqueta ani Bochemie nechtějí cenu transakce a bližší podrobnosti uvést.

Dle serveru Týden.cz je hodnota akvizice nejméně 1,5 miliardy korun. Fúzi musí posoudit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

ÚOHS už má na stole žádost o posouzení spojení Bochemie se společností BVF Czech, která má podle výpisu z obchodního rejstříku nizozemského majitele. Ve vedení této firmy je právě Robert Cohen. Úřad o fúzi rozhodne do měsíce, v případě námitek konkurence do pěti měsíců.

Úspěšné Savo

Tržby Bochemie loni přesáhly miliardu korun. Víc než 60 procent z toho utržila společnost v zahraničí. Savo mělo podle firmy na trhu dezinfekcí asi 80procentní podíl. Jednoho z největších tuzemských producentů čisticích a dezinfekčních prostředků se základním kapitálem 20,4 milionu korun zatím vlastnila skupina fyzických osob. Podnik zaměstnává přes 400 lidí, celá skupina včetně dcer
má kolem 750 zaměstnanců.

"Do budoucna hodláme podporovat plány managementu na rozšíření stávajícího portfolia výrobků a expanzi na zahraničních trzích prostřednictvím organického růstu i akvizic," uvedl v tiskové zprávě Eichler.

Eichler dříve vlastnil majoritní podíl ve společnosti Grisoft, která vyvíjí antivirový program AVG. Nynější Eichlerova firma Benson Oak Capital se od roku 1991 podílela na transakcích v celkové hodnotě přesahující šest miliard euro (asi 168 miliard korun). Nedávno koupila výrobce elektrospotřebičů ETA Hlinsko a liberecký Plastkov MR.

 

Právě se děje

Další zprávy