Majetek Setuzy mohou koupit Švýcaři, potvrdil ÚOHS

Ekonomika Ekonomika
24. 6. 2011 11:03
Glencore může odkoupit majetek Setuzy, hospodářskou soutěž to nenaruší
Budova ústecké firmy STZ.
Budova ústecké firmy STZ. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Aktiva zkrachovalé ústecké Setuzy mohou přejít do rukou švýcarské společnosti Glencore International. Transakci povolil Úřad p ro ochranu hospodářské soutěže s tím, že nebude znamenat narušení hospodářské soutěže.

Informoval o tom úřad v tiskové zprávě. Rozhodnutí je pravomocné.

Proti odkoupení aktiv Švýcary byla Via Chem Group, která Setuzu ovládala.

Glencore má konkrétně získat majetek firem Lisovna Ústí nad Labem (lisovna a plnírna oleje), Borsay (rafinerie oleje) a STZ Development (budovy). Součástí převzetí jsou i ochranné známky společnosti Lukana Oil.

Provozovatel Setuzy, společnost STZ, loni spadla do konkurzu. Ze Setuzy zbylo jen několik provozů, pokračuje v ní například výroba stolních olejů, biopaliv a pracích prášků.

Akcionář Via Chemu, firma Calpit Consultants Corp., podal žalobu na určení neplatnosti smlouvy o převodu Setuzy, neboť prodej aktiv Setuzy neschválila valná hromada Via Chem Group.

Firma již dříve uvedla, že pokud ÚOHS spojení firem povolí, je připravena požádat soud, aby Setuze zakázal nakládat s majetkem.

Podle Rafaje ÚOHS musel ve správním řízení řešit několik námitek, které upozorňovaly na neplatnost některých právních úkonů, na nichž je převod majetkového souboru založen.

"ÚOHS však tuto problematiku řešit nemůže, neboť posuzuje pouze soulad zamýšleného spojení se soutěžními principy, nikoliv zákonnost právních úkonů zakládajících fúzi. Jejich platnost může posoudit pouze příslušný soud," uvedl předseda antimonopolního úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy