Magneton odvrátil "zatmění", zaplatil dluh za elektřinu

Karel Toman
5. 6. 2009 8:34
Kroměřížský podnik postihl propad automobilového průmyslu a čelí insolvenci
Magneton dodává na trh hlavně alternátory, které v autech vyrábějí elektřinu. S propadem automobilového průmyslu teď podnik na účtech za proud dluží přes dva miliony.
Magneton dodává na trh hlavně alternátory, které v autech vyrábějí elektřinu. S propadem automobilového průmyslu teď podnik na účtech za proud dluží přes dva miliony. | Foto: Aktuálně.cz

Kroměříž - Kroměřížský výrobce automobilových alternátorů a startérů a jeden z nejvýznamnějších zaměstnavatelů ve Zlínském kraji, společnost Magneton, o dodávky elektřiny nepřišel. Ještě včera přitom firma Czech Coal chtěla podniku v pátek 5. června vypnout proud kvůli nezaplaceným fakturám za odběr. 

Magneton, který je od května v insolvenčním řízení, dlužil svému dodavateli elektřiny už přes dva miliony korun. Ve středu o tom informovala mluvčí Czech Coal Liběna Novotná.

"Naši zástupci byli v Czech Coal na jednání. To bylo neúspěšné," řekl toho dne pro Aktuálně.cz člen představenstva Magnetonu Antonín Knapek.

Ve čtvrtek pozdě se ale Magnetonu podařilo hrozbu "zatmění" odvrátit. Už včera totiž zdroj v Magnetonu uvedl, že dodávky elektřiny přerušeny nebudou, mluvčí Czech Coal to ale odmítla potvrdit.

"Svítíme," řekl dnes pro Aktuálně.cz ředitel podniku Petr Peštuka. "Uhradili jsme všechny závazky po splatnosti a aktuálně nedlužíme Czech Coal nic," dodal.

Podle Czech Coal platil kroměřížský výrobce s až třicetidenním zpožděním už loni a dlužnou částku uhradil teprve v závěru roku. Letos se platby opět začaly opožďovat. Jednání, jak dlužné pohledávky zaplatit, dnes zkrachovala.

Czech Coal chtěl proto od pátku přerušit dodávky elektřiny nejen do provozů Magnetonu v Kroměříži, ale i ve Valašských Kloboukách. Peštuka označil takové jednání v Hospodářských novinách za "gaunerské."

Magneton propouštěl jako jeden z prvních

Magneton byl jeden z vůbec prvních podniků ve Zlínském kraji, který začal kvůli krizi propouštět. "Na nás už to dolehlo. Jak? Poklesem tržeb a nervozitou na trzích. A to i v Česku," řekl ředitel Peštuka už loni v září. Krátce na to podnik, který tou dobou zaměstnával 790 lidí, propustil prvních třicet z nich.

Magneton totiž 60 % produkce exportoval do zahraničí a ekonomická recese tak na podnik dopadla stejně tvrdě jako na ostatní subdodavatele automobilového průmyslu. Postupně tak omezoval výrobu a od listopadu do února propustil už dohromady kolem dvou set lidí.

Krajský soud v Brně 21. května zahájil insolvenční řízení na popud společnost Limid Mohelno, které Magneton dluží za dodávky součástek kolem jednoho milionu korun.

Rozhodnutí o insolvenci se blíží

"V insolvenci zatím nejsme, soud o ní zatím nerozhodl. Je to zatím jen podaný návrh, je tam nějaká lhůta. Czech Coal toho zřejmě chce využít a snaží se reagovat dříve," naznačil Knapek.

Snaží se tedy Czech Coal před vyhlášením insolvence vypnutím proudu využít své silnější pozice a "utrhnout" z dlužné částky víc, než kolik by se mu případně podařilo vyjednat na jednání věřitelů?

"To říkáte vy, já to komentovat nemůžu," uzavírá Knapek.

"My bychom jen byli rádi, kdyby nám Magneton uhradil dlužnou částku," odmítla ve středu věc pro Aktuálně.cz blíže komentovat také mluvčí Czech Coal Liběna Novotná. "Pokud tak učiní a my budeme mít částku na svém kontě, jsme připraveni dodávky do 48 hodin obnovit," dodala.


 

Právě se děje

Další zprávy