Magnesia vs. Korunní. Spor minerálek jde znovu k soudu

ČTK ČTK
25. 9. 2012 16:33
Společnost Karlovarské minerální vody uspěla ve sporu u Nejvyššího soudu

Brno - Společnost Karlovarské minerální vody (KMV) uspěla u Nejvyššího soudu ve sporu o údajně nekalou soutěž ze strany konkurenční Karlovarské Korunní.

Nejvyšší soud nařídil Vrchnímu soudu v Praze, aby se znovu zabýval žalobou KMV kvůli reklamám, které upozorňovaly na rizika spojená s nadměrným příjmem hořčíku a zdůrazňovaly vyvážené složení minerálky Korunní. Podle KMV reklamy poškozovaly značku Magnesia.

Karlovarské minerální vody v žalobě požadovaly zadostiučinění pět milionů korun a omluvu v denících a televizi. Dále firma chtěla, aby soud zakázal Karlovarské Korunní používat při propagaci některé informace. Šlo například o tvrzení, že některé minerálky obsahují příliš mnoho magnesia, zatímco jiné mají vyvážené složení.

Krajský soud v Plzni žalobu v roce 2009 zamítl, žádnou nekalou soutěž nezjistil. Vrchní soud v Praze pak sice uznal oprávněnost některých argumentů KMV, ale odvolání přesto v klíčových bodech zamítl. Nyní se musejí pražští soudci zabývat případem znovu.

Sporné reklamní spoty na Korunní uváděly, že vysoký obsah hořčíku v lidském těle může způsobit necitlivost, apatii či střevní potíže. Spoty zakončovalo sdělení, že správný poměr všech minerálních látek včetně hořčíku má přírodní minerální voda Korunní.

 

Právě se děje

Další zprávy