Magnát Komárek poráží E.ON v souboji o miliardy

Tomáš Fránek
8. 4. 2008 7:14
Obr neuspěl se stížností na jmenování opatrovníka firmy
Skupina Moravské naftové doly těží v Česku ropu a zemní plyn na 21 ložiscích
Skupina Moravské naftové doly těží v Česku ropu a zemní plyn na 21 ložiscích | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Německý koncern E.ON Ruhrgas neuspěl u českého Ústavního soudu se svou stížností, která souvisí s bojem o miliardový majetek Moravských naftových dolů ovládaných podnikatelem Karlem Komárkem.

E.ON si stěžoval u ústavních soudců na jmenování opatrovníka společnosti Europgas, které patří přes 48 procent Moravských naftových dolů. Polovinu firmy Europgas vlastní podnikatel Komárek se svou skupinou KKCG, druhou polovinu ovládá právě E.ON.

A obě skupiny vedou boj o moc ve společných firmách. Jde tudíž o desítky miliard korun.

Zmařili jste investice

E.ON si u Ústavního soudu stěžoval na to, že společnosti Europgas byl právě kvůli těmto sporům stanoven opatrovník, který má za společnost jednat.

Podle německé společnosti tak došlo k ohrožení jejích investic. Ve společnosti Europgas podle ústavní stížnosti zveřejněné v databázi nejnovějších verdiktů Ústavního soudu vlastní 50 procent akcií v hodnotě dva a půl miliardy korun.

"Došlo k ohrožení veřejného zájmu, jakožto zájmu státu na důsledném dodržování právního řádu a ochraně zahraničních investic," uvedla firma v ústavní stížnosti.

Společnost Europgas uvedla, že nedošlo k žádnému zásahu do akcionářských práv firmy E.ON.

Ústavní soudci ale stížnost společnosti E.ON odmítli jako zjevně neopodstatněnou. Podle senátu Ústavního soudu nedošlo k porušení práv německého koncernu.

"Ústavní soud především zdůrazňuje, že ustanovení opatrovníka právnické osobě není samo o sobě žádným porušením základního práva subjektu, který má majetkový podíl," uvedli soudci. Nedošlo tak k poškození akcionářských ani majetkových práv.

Můžete se bránit

Podle ústavních soudců všichni účastníci sporu potvrdili, že akcionáři společnosti Europgas vedou mezi sebou řadu soudních sporů. "Pokud by činností, případně nečinností opatrovníka vznikla akcionáři škoda, má dostatek právních prostředků, aby se domáhal její náhrady," uvedli soudci.

Ve sporu mezi miliardářskou rodinou Komárkových a německým koncernem E.ON jde o desítky miliard korun.

Ve sporech zatím mají navrch Komárkovi. Loni se tak Komárkům podařilo do čela Moravských naftových dolů prosadit také opatrovníka Pavla Kotáska - dlouholetého spolupracovníka ředitele dolů Františka Komárka.

Komárkovi ovládli dozorčí radu i představenstvo firmy.

Spory souvisí se strategickými zájmy obou skupin. Cílem Komárkových je uspět v těžbě ropy a zemního plynu ve světě, prioritou E.ON  je obchod s plynem.

Podle časopisu Týden je na stole dohoda, která má spory vyřešit. Majetek společnosti Europgas by se měl rozdělit, Komárkům má připadnout těžba, Němcům zásobníky a podíly v plynárnách. Firmy zatím takovou dohodu oficiálně nekomentovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy