Magnát Komárek bude investovat v Rusku miliardy dolarů

Hana Vorlíčková
12. 2. 2008 7:37
Ve Sverdlovské oblasti bude stavět rafinerii
Skupina Moravské naftové doly těží v Česku ropu a zemní plyn na 21 ložiscích
Skupina Moravské naftové doly těží v Česku ropu a zemní plyn na 21 ložiscích | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Rodina ropného magnáta Karla Komárka chce ve Sverdlovské oblasti v Rusku stavět a provozovat rafinerii. 

Mělo by jít o i investici v řádu několika miliard dolarů. Přípravné práce by mohly být zahájeny ještě v letošním roce a nová rafinerie by mohla být uvedena do provozu už v roce 2011.

"Moravské naftové doly dnes v ranních hodinách podepsaly s vládou Sverdlovské oblasti a svými ruskými partnery Memorandum, které je prvním krokem k možné výstavbě a provozu rafinerie u města Věrkhoturye," uvedl Dan Plovajko, mluvčí Karla Komárka v tiskové zprávě. Memorandum určuje pravidla vzájemné spolupráce.

O dalších smlouvách se teprve rozhodne

Moravské naftové doly provedou během několika následujících měsíců důkladnou prověrku v partnerských ruských společnostech. Po jejím ukončení a vyhodnocení výsledků se pak rozhodne, zda budou podepsány další smlouvy.

Moravské naftové doly plánují  vytvořit se společnostmi Regionnefteprodukt, AZS Karpinskaya, AZS Tsentralnaya a Premium společný podnik, který by byl odpovědný za celý projekt výstavby a následného provozu nové rafinérie.

Rafinerie má mít kapacitu 3,5 milionu tun surové nafty a tři miliardy kubických metrů zemního plynu.

V Rusku už Komárek investoval

Plánovaný projekt výstavby rafinérie ve Věrkhoturye není první investicí Moravských naftových dolů v Ruské federaci. Na podzim uplynulého roku koupily 76procentní podíly ve dvou ruských ropných společnostech Nikolajevkaneft a VostokInvestNeft v Uljanovské oblasti. Tyto společnosti drží tři průzkumné licence pro tuto lokalitu.

Skupina Moravské naftové doly těží v Česku ropu a zemní plyn na 21 ložiscích. Nedávno vedení skupiny rozhodlo, že bude investovat asi půl miliardy korun do hledání nových ložisek na Moravě.

Expanduje i do zahraničí. Působí například v Pákistánu, Jemenu, Německu a Rumunsku. Své aktivity rozvíjí také v Rusku a na Ukrajině.

V roce 2006 vykázala skupina zisk před zdaněním ve výši 2,448 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy