Madoff se přiznal k podvodu, hrozí mu 150 let vězení

Karel Toman
12. 3. 2009 18:20
Největší finanční podvod v historii Wall Street
Bernard Madoff u soudu.
Bernard Madoff u soudu. | Foto: Reuters

New York - Bernard Madoff se ve čtvrtek přiznal k největšímu finančnímu podvodu v historii Wall Street. Investorům při něm zpronevěřil miliardy dolarů a veřejnost tím dohnal k požadavků na větší regulaci finančního sektoru. Informovala o tom agentura Reuters.

"Nemůžu dostatečně vyjádřit, jak lituji toho, co jsem provedl," řekl Madoff ve svém asi desetiminutovém proslovu k soudu. Dodal, že je vlastními skutky "hluboce zahanben".

Někdejší ikona Wall Streetu, sedmdesátiletý šedovlasý Madoff odpověděl "vinen" na otázku federálního soudce ohledně obvinění z celkem jedenácti zločinů, mimo jiné zpronevěry a praní peněz.

Bernard Madoff
Bernard Madoff | Foto: Reuters

Od začátku věděl, že to je podvod

Bývalý šéf největšího elektronického trhu na světě Nasdaq by tak mohl strávit zbytek života za mřížemi.

Hrozí mu totiž úhrnný trest v délce 150 let. Kromě toho čelí také hrozbě propadnutí majetku v hodnotě 170 miliard dolarů.

Během slyšení, které probíhá u federálního soudu na newyorském Manhattanu, budou vypovídat i oběti Madoffova podvodu. Těch bylo k loňskému listopadu celkem 4800. Finančník od nich v průběhu dvaceti let vybral schématem na principu "letadla" celkem 65 miliard dolarů.

Madoff se přiznal, že od samého začátku věděl, že tohle schéma je "zločinné a špatné."

Mezi jeho investory patřily zajišťovací neboli tak zvané hedgeové fondy, banky, židovské charitní organizace, bohatí a malí investoři z celé Ameriky a Evropy včetně několika celebrit.

Bernard Madoff (v popředí) přichází v doprovodu právníka k federálnímu soudu na Manhattanu.
Bernard Madoff (v popředí) přichází v doprovodu právníka k federálnímu soudu na Manhattanu. | Foto: Reuters

Madoffovo podnikání přitom muselo být každému zdravě skeptickému investorovi na první pohled podezřelé. Celou dobu totiž jeho "fond" vkladatelům vynášel mnohem více zisků než kterýmkoliv jiným správcům peněz z Wall Street - a to bez výkyvů. Každého, kdo kladl nepohodlné otázky, ze svého fondu vyhodil. Podvod odhalila až úvěrová krize.

Ti, co Madoffovi svěřovali své peníze, se tak podle některých komentátorů nejspíš spoléhali na jakýsi jeho privilegovaný zdroj informací. Už tento samotný fakt je pro Wall Street, která má stát na principu rovných pravidel pro všechny účastníky trhu, velkou ránou.


 

 

Právě se děje

Další zprávy