Madeta znovu snížila výkupní ceny mléka

alt
5. 8. 2008 11:24
Za litr farmářům zaplatí o 70 haléřů méně
Foto: Ondřej Besperát

České Budějovice - Mlékárna Madeta snížila výkupní cenu mléka. Za červencové dodávky zaplatí 7,80 koruny za litr, asi o 70 haléřů méně než před měsícem.

Informoval o tom server financninoviny.cz. "Mléka je nyní hrozně moc, jsme na opačné straně než loni, kdy byla obrovská poptávka," citoval server mluvčí firmy Barboru Daňkovou.

Důvodem snížení cen je klesající světová poptávka po mléčných výrobcích, doplnila Daňková. Podle ní firma na svém vývozu prodělává a musí si ztrátu kompenzovat.

Hlavním dodavatelem Madety jsou zemědělci z Mlékařského a hospodářského družstva Jih. Těm se snížení cen nelíbí, chtějí dále jednat. "Pochopitelně chceme českého zpracovatele udržet," uvedl místopředseda družstva Zdeněk Houška

Zatímco ještě koncem loňského roku byla výkupní cena mléka přes 10 korun na litr a majitel Madety Milan Teplý dokonce varoval před máslem za 60 korun, dnes je situace opačná.

"Je to určitá korekce po přehnaném růstu cen, který začal loni a pokračoval u nás ještě počátkem roku," soudí zemědělský analytik Petr Havel. Ceny na evropském trhu klesají, i když je od světového trhu oddělený celní bariérou.

Jihočeská Madeta musí reagovat na vývoj v blízkém Německu. "V minulosti se stalo i to, že platila z českých mlékáren nejvíce, protože v Německu byly ceny vyšší," dodává Havel.

Do Německa dodává část svojí produkce i družstvo Jih. S Madetou už spory o cenách vedlo na přelomu roku, dokonce firmě vypovědělo smlouvu, nakonec se ale obě strany dohodly.

Madeta je největší tuzemskou firmou v oboru. Podle vlastních údajů zpracuje denně 1,5 milionu litrů mléka, tedy asi pětinu celkové produkce.

Čtete také:
Madeta se dohodla s farmáři, dodávky mléka pokračují

 

Právě se děje

Další zprávy