Maďarsko nastoupilo řeckou cestu, čas na obrat se krátí

Tomáš Fránek
19. 7. 2010 21:09
Podle německé Commerzbank hrozí Maďarsku bankrot, forint prudce oslabil
Mítink vládnoucí strany Fidesz v centru Budapešti.
Mítink vládnoucí strany Fidesz v centru Budapešti. | Foto: Reuters

Budapešť - Už nechceme šetřit, dělali jsme to pět let, teď musíme myslet na naše rodiny a voliče.

Takový vzkaz vyslala do světa maďarská vláda, která se označuje za pravicovou. A zatímco se v Bratislavě slovenská premiérka Iveta Radičová a český předseda vlády Petr Nečas ujišťovali o tom, že šetřit v nedobrých časech je nutnost, maďarští politici si myslí opak.

Maďarsko se jako první země v Evropě vzepřelo všeobecnému tlaku na úspory a hrozí mu, že se v případě problémů už nedočká pomoci od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Jsme středem světa

"Maďarsko se dostalo znovu na titulní strany světových médií," napsal zpravodajský server Origo.hu.

Už před šesti týdny maďarští politici stav financí ve svojí zemi přirovnali k situaci v Řecku - a vyvolali tím paniku v celé Evropě. A teď situaci opakují znovu.

 

"Je zřejmé, že MMF není spokojený s politikou Viktora Orbána. Bez další zahraniční pomoci se Maďarsku sotva podaří udržet situaci pod kontrolou," napsala v analýze německá Commerzbank s tím, že maďarská politika vede zemi na cestu k bankrotu.

„Maďarsko potřebuje tvrdé rozhodnutí a úspory," vzkázal do Budapešti také komisař EU pro hospodářství Olli Rehn.

Zástupci MMF a EU v sobotu přerušili na neurčito jednání s vládou o plnění podmínek úvěrového programu a doporučili Budapešti, aby namísto zavedení bankovní daně dál přiškrtili vládní výdaje. Maďarsko tak nemůže dostat zbytek z dohodnutého programu v celkové sumě 25 miliard dolarů (491 miliard korun).

Maďarská vláda v čele s populistou Viktorem Orbánem ale dnes zopakovala, že šetřit nechce, raději uvalí daň na banky se zahraničními vlastníky.

O úsporách diskutovat nebudeme

"Řekli jsme našim partnerům, že další úsporná opatření jsou mimo diskusi. Přišli jsme o růst, stovky tisíc pracovních míst i konkurenceschopnost, protože Gyurcsanyho vláda za poslední čtyři roky nezvládla řízení země a pak se to snažila vyřešit úspornými opatřeními," řekl ministr hospodářství Gyorgy Matolcsy v rozhovoru pro veřejnoprávní televizní stanici M1.

"Zavedli jsme významným program úspor ve výši 120 miliard forintů (10,87 miliardy korun), ale dále už nebudeme zavádět další úsporná opatření na rodiny nebo podniky," prohlásil Matolcsy.

Podle něj nebude mít Maďarsko problém snížit schodek rozpočtu pod tři procenta a bude evropským premiantem. „Rozhovory nezkrachovaly," tvrdí ministr.

Trhy už ale začaly Maďarsko trestat. Forint tak výrazně oslabil, pojištění vládních dluhopisů se vyšplhalo na rekordní úroveň.

V případě, že chce někdo pojistit maďarské státní dluhopisy v hodnotě 10 milionů eur, tak musí zaplatit pojistku ve výši 365 tisíc eur.

 

Právě se děje

Další zprávy