Má Klasa smysl? Česká značka bude i pro cizí potraviny

Petr Havel (spolupracovník redakce)
23. 4. 2007 0:00
Tříletá státní kampaň může být zbytečná
Inzerát propagující ryze české výrobky Klasa
Inzerát propagující ryze české výrobky Klasa | Foto: www.eklasa.cz

Praha - Tříletá státní propagační kampaň na podporu kvalitních českých potravin se do budoucna může minout účinkem.

Nová pravidla pro udělení národní značky Klasa otevírají možnost, aby ji získaly i zahraniční výrobky. Původním smyslem kampaně přitom byla prezentace domácích potravinářských výrobků.

Může za to Brusel

Současná pravidla, jejichž podmínkou je mimo jiné tuzemský původ použitých zemědělských surovin nebo povinnost, aby byl výrobek ze sta procent vyroben v ČR, totiž k 30. dubnu letošního roku končí. Nová pak musí respektovat požadavek Bruselu, podle něhož nesmí být při propagaci potravin používány výrazy jako "český" nebo "národní".

Státní zemědělský intervenční fond, který značku Klasa spravuje, již také avizoval změnu reklamních sloganů, například "Z darů naší země" na "Kupujte to nejlepší pro své nejbližší".

"Musíme vyhovět legislativě EU a změnit i dikci stávajících pravidel," přiznává Hugo Roldán z odboru komunikace ministerstva zemědělství. To v praxi znamená, že slova jako český či národní musí zmizet i z podmínek k udělování značky Klasa. Skončí tedy povinnost výrobců Klasa používat tuzemské suroviny a vyrábět oceňované potraviny na území ČR.

Na to, že ČR nemusí do budoucna obhájit projekt podpory kvalitních potravin domácího původu Klasa, upozornil přitom již před časem ministr zemědělství Petr Gandalovič. "Současná Klasa bude muset doznat některých změn, dlouhodobě není možné udržet podpory typu český výrobek nebo česká produkce. Osobně bych preferoval více marketingových akcí než podpory určitých konkrétních výrobků," uvedl Gandalovič. Nová pravidla pro ocenění Klasa ale dosud neexistují.

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek | Foto: Reuters

Představitelé potravinářů nejsou přitom v hodnocení důsledků změn jednotní. Šéf Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislav Musil se domnívá, že nová pravidla nemusí ještě znamenat, že by značka Klasa byla propůjčována zahraničním výrobkům. "A kdo je v současné době držitelem ocenění, může jej používat i nadále," zdůrazňuje Musil.

Značka na tři roky

Jenže značku propůjčuje ministr zemědělství na dobu tří let. Po jejich uplynutí musí zájemce o značku žádat znovu podle nových pravidel. To může mimo jiné znamenat, že stávající držitelé nemusí v budoucnosti tuto značku obhájit.

Zahraniční Klasy se nicméně neobává ani ředitel Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna. "Ano, teoreticky by se mohl do pravidel Klasa vejít i jiný než tuzemský výrobce, předpokládám ale, že se tak dít nebude," myslí si Koberna.

Podle šéfa tuzemské sekce nadnárodní mlékárenské skupiny Bongrain a tajemníka Mezinárodní mlékárenské federace Oldřicha Obermaiera ale pravidla EU získat ocenění Klasa zahraničním produktům umožňují. "Ano, je tomu tak. Což znamená, že označení Klasa se může týkat kvalitních potravin bez ohledu na to, z jaké země pochází," tvrdí Obermaier.

Pokud by to totiž možné nebylo, hrozily by podle něj ČR sankce. Na preferování domácí produkce doplatilo podle Obermaiera nedávno například Irsko, kterému Unie rozsudkem Evropského soudního dvoru uložila vysokou pokutu za slogan "Kupuj irské zboží".

 

Právě se děje

Další zprávy