Má je i Obama, v Česku se o hodinky Prim urputně bojuje

Tomáš Fránek
4. 9. 2009 8:52
Úřad průmyslového vlastnictví řeší boj o značku Prim

Brno - Hodinky se značkou Prim dostal americký prezident Barack Obama, má je uhlobaron Zdeněk Bakala, šéf ČEZ Martin Roman nebo fotbalový brankář Petr Čech.

V Česku se ale značku Prim už několik let urputně bojuje, proti sobě stojí firmy MPM-Quality a Elton hodinářská. Obě označují konkurenční náramkové hodinky za padělky.

A snaží se také zrušit ochranu pro značku Prim. Úřad průmyslového vlastnictví tak nyní vyhověl námitkám společnosti Elton, které se nelíbí to, že konkurenční MPM má registrovánu právě tuto značku.

Znovu od začátku

Úřad nejprve námitky Eltonu zamítl, po jejím odvolání ale předseda úřadu Josef Kratochvíl rozhodl, že se celý spor vrací na začátek a úřad bude rozhodovat znovu. Podle firmy Elton je jediným cílem konkurenční společnosti ohrozit dobou pověst Eltonu. „Jde o klamavé označování zboží," uvedla firma.

Společnost MPM se ale brání tím, že ochranné známky Prim má chráněny i v dalších evropských zemích. „Nejednali jsme v rozporu s dobou vírou," napsala firma úřadu.

Podle předsedy úřadu Josefa Kratochvíla úřad nevzal v potaz všechny dokumenty a soudní rozhodnutí předložené Eltonem a proto musí celý spor znovu posoudit a rozhodnout.

Už na konci minulého roku Vrchní soud v Olomouci po šesti letech sporů rozhodl, že obě firmy mohou své hodinky označovat značkou Prim.

Podle firmy Elton je sice MPM-Quality majitelem ochranné známky, ale své zákazníky neinformuje o tom, že nakupuje součástky do hodinek také v asijských zemích.

Tisíc kusů Primek

Vrchní soud však nepotvrdil, že by tím MPM-Quality ničila pověst novoměstského výrobce, který podle soudů také používá dovážené součástky. "Z hlediska průměrného spotřebitele rozhodně nelze hovořit o klamání či vyvolání nebezpečí záměny, tím méně pak parazitování na pověsti žalobce (firmy Elton hodinářská)," stojí v rozsudku vrchního soudu.

Hodinky se značkou Prim se v Československu začaly vyrábět v roce 1949. Až do roku 1989 byla značka Prim dominantní na trzích v Československu.

Frýdecko-místecká MPM-Quality letos slaví 15. narozeniny, ochrannou známku Prim vlastní od roku 2001, kdy ji koupila od tehdejší Chronotechny Šternberk. V roce 2007 na českých trh dodala zhruba 20 000 kusů náramkových hodinek. Její loňský obrat v tuzemsku dosáhl ke 150 milionům korun.

Společnost Elton hodinářská navazuje na výrobu hodinek, které se v Novém Městě nad Metují vyrábějí od roku 1949. Jejich označení "Prim" z roku 1969 převzala firma od svých předchůdců.

Od roku 2003 vlastní společnost mezinárodní ochrannou známku PRIM Manufacture 1949 registrovanou u Úřadu pro harmonizaci jednotného trhu. Ročně vyrobí na 1300 náramkových hodinek, její roční obrat za ně je kolem 30 milionů korun.

Hodinky z Eltonu dostali jako dar úřadu vlády například francouzský prezident Nicolas Sarkozy, španělský královský pár a německá kancléřka Angela Merkelová. Při své dubnové návštěvě Prahy je dostal i americký prezident Barack Obama.

 

 

Právě se děje

Další zprávy