Luxusní bydlení pod vodou. Nebyl důvod se obávat

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
21. 7. 2013 18:30
Červnová povodeň zpozdila pražský realitní projekt Dock u Libeňského mostu
Vizualizace projektu u Libeňského mostu.
Vizualizace projektu u Libeňského mostu. | Foto: Crestyl

Praha - Z domova do centra Prahy dojedete vlastní lodí, lákala zájemce o luxusní bydlení v blízkosti první mariny přímořského typu v Čechách developerská společnost Crestyl.

Ani netušila, že za několik měsíců budou moci noví rezidenti projektu Dock v Libni skutečně vyplout do města přímo ze svého obýváku. Přízemní prostory novostavby totiž na začátku června zaplavila voda.

Protipovodňové dveře sice zastavily Vltavu, nikdo ale netušil, že největší vlna přijde z drobné říčky Rokytky. „Projekt Dock je součástí protipovodňové hráze. Věříme, že to, co se stalo, byla naprostá výjimka,"  říká zakladatel skupiny Crestyl Omar Koleilat v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz.

Zkušenosti na českém realitním trhu má Omar Koleilat od roku 1998. V roce 2002 založil společnost HUTS Development, ze které pak spojením s investiční firmou GEM vznikl dnešní Crestyl. Výstavba luxusní pražské čtvrti na rozhraní Libně, Karlína a Holešovic vyjde na 7,5 miliardy korun

O projektu

  • Luxusní čtvrť Dock vzniká na rozhraní Karlína, Libně a Holešovic. Projekt, který bude postaven ve čtyřech etapách, nabídne ve výsledku 120 tisíc metrů čtverečních rezidenčních a komerčních ploch. Celkové investice do doků představují 7,5 miliardy korun.
  • Podle zakladatele firmy, Omara Koleilata, se ještě před povodněmi podařilo dokončit první etapu rezidenčních domů. Ta nabízí 62 bytů, z nichž zhruba čtyřicet má již svého majitele. Těsně před dokončením je také administrativní budova, která nabídne 9,5 tisíce metrů čtverečních kancelářské plochy. Vzápětí se chce firma pustit do druhé etapy projektu, která bude disponovat 75 byty a kancelářskými prostory o ploše zhruba 70 tisíc metrů čtverečních.
  • Podle Koleilata jde o dražší bydlení. Ceny bytů v Docku se pohybují od 75 do 100 tisíc korun za metr čtvereční.
  • "Chtěli bychom celý projekt dokončit co nejdříve. Pokud budou příznivé ekonomické podmínky, mohlo by to být tak do čtyř, pěti let," říká Koleilat. Součástí projektu bude také řada obchodů a restaurací, k dispozici bude i soukromé přístaviště pro rezidenty.

Kromě nově vznikající pražské čtvrti Dock má Crestyl ve svém portfoliu například rezidenční projekt Podbaba, v současné době dokončuje 110 nových bytů na Barrandově. Příští rok chce také otevřít nové obchodní centrum v Kladně, podobný projekt připravuje i v Jablonci.

Aktuálně.cz: Bydlení v Docích vypadá opravdu lákavě. Výhled na slepé rameno Vltavy, možnost zaparkovat přímo před domem člun…Skutečně jste nepomysleli na to, že nově vznikající čtvrť může zasáhnout velká voda?

Omar Koleilat: Celé území vznikajícího projektu Dock je uvnitř pražské protipovodňové hráze, stejně jako třeba Staroměstské náměstí. Na slepém rameni Vltavy město vybudovalo protipovodňové dveře. Nebyl tedy důvod obávat se povodní. Ona to nebyla totiž Vltava, co zaplavilo přízemí našich rezidenčních a kancelářských budov, ale zdánlivě naprosto neškodný potok Rokytka. Věříme ale, že to byla naprostá výjimka, která se už opakovat nebude. Jde v podstatě o stejnou pravděpodobnost, jako když se zřítí letadlo nedaleko letiště. Jen s tím rozdílem, že my můžeme učinit opatření.

A.cz: Co tedy děláte pro to, aby se podobná situace neopakovala?

V době povodní jsme okamžitě začali komunikovat s městskou částí Praha 8 a hledat vhodné řešení, abychom již nikdy zatopeni nebyli. Spolu s městem tak posilujeme například protipovodňové pumpy. Všechny úpravy by nás měly připravit na hypotetickou stoletou vodu na Rokytce i na Vltavě, aby se projektu případné další povodně absolutně nedotkly. Lidé mají z povodní skutečně strach, musíme tedy realizovat minimálně trojnásobná opatření.

A.cz: Jaké škody vám velká voda napáchala? Podle svědků se voda prohnala přízemními prostory jak rezidenční, tak administrativní části první etapy projektu.

Ano, je to tak. Voda zaplavila garáže a přízemní prostory, a to v první etapě. Zasaženy byly rezidenční budovy a kancelářská budova, která byla ještě ve výstavbě. Naštěstí ale vůbec nezasáhla pozemky, kde budeme pokračovat s výstavbou druhé etapy. Podle prověrek můžeme říci, že statika domů, které již v rámci první etapy projektu stojí, narušena nebyla, množství vody v objektech bylo minimální. Samotná konstrukce budov je velmi stabilní a odolná.

Červnové povodně.
Červnové povodně. | Foto: Daniel Poláček

A.cz: Jaká je finanční výše škod?

Po prvotním prozkoumání můžeme konstatovat, že vzniklé škody jsou v řádech pár procent z celkových nákladů této etapy. Přesnou výši bychom raději nezveřejňovali vzhledem k probíhajícímu vypořádání s pojišťovnou.

A.cz: Neměli jste v minulosti problém s pojištěním? Přeci jen, nová čtvrť stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy.

Absolutně ne. Skutečnost, že jsme byli bez problémů pojištěni, je důkazem toho, že povodně se v této oblasti nedaly vůbec očekávat.

A.cz: Přesto vlna přišla. Dotkla se již přímo některých rezidentů, nebo byty v marině nebyly ještě obsazeny?

Bohužel ano. Z celkového počtu šedesáti dvou bytů v rámci první etapy jsme již prodali zhruba čtyřicet z nich. Ne všechny byly již předány, nebo dokonce zabydleny. Nicméně, z objektu jsme museli evakuovat čtyři rodiny. Bylo docela štěstí, že voda přišla o víkendu, kdy byla řada rezidentů mimo Prahu. Jsem potěšen, že mohu říci, že nikdo neutrpěl například žádné škody na vozidlech. Vše se nám podařilo včas převézt do bezpečí.

A.cz: V jakém stavu jsou nyní přízemní byty? Posune se jejich předání?

V přízemních prostorách nyní dokončujeme celkové výměny všech částí zasažených vodou včetně elektriky. Předání bytů se tím posunulo o zhruba šest týdnů. Majitelé nových bytů se ale nemusejí obávat vícenákladů, všechny nutné výměny pokryje pojišťovna.

A.cz: Bydlení s výhledem na vodu je lákavé. Nicméně dokážu si představit, že teď zájemci o luxusní bydlení budou ostražitější. Změnila se kvůli povodním nějak poptávka po bydlení v nové čtvrti Dock?

Co se týká poptávky po bytech, zaznamenali jsme mírný pokles v řádu deseti procent. Obecně je v době povodní nižší důvěra lidí v bydlení u vody, věříme ale, že je to jen krátkodobý trend a brzy se vrátí původní stav. Navíc místo, kde je plánovaná druhá etapa, zůstalo při povodních zdaleka nedotčeno.

Foto: Crestyl Group

A.cz: Říkáte, že všechny škody, které povodně v předaných bytech způsobili, zaplatí pojišťovna. Nepřistoupili jste i přes to k nějakým slevám z kupní ceny bytů nebo ke snížení nájmu?

Jsme v České republice, požadavky na slevu jsou i v dobách, kdy nejsou povodně. Mám takový pocit, že i lidé na Vinohradech žádají o slevy kvůli povodním. Je jasné, že kdykoli se naskytne příležitost žádat o slevu, člověk toho využije. My jsme našim klientům žádnou slevu ale dávat nemuseli. Povodeň neměla na náš ceník žádný vliv. Pokud chce člověk slevu, musí k tomu mít opodstatněný důvod. A ten vzhledem k námi iniciovaným opravám zatopených prostor a dobrému pojištění není.

A.cz: Jaké máte tedy argumenty pro to, aby se i další zájemci ucházeli o koupi bytů nebo pronájem kanceláří ve stávajících nebo dalších etapách projektu Dock?

Jednáme intenzivně s představiteli Prahy 8. Myslím si, že skutečně není důvod k panice. Situace byla sice vážná, ale řešitelná. Důkazem toho jsou právě i pojistky. V rámci naší spolupráce s městskou částí máme všichni zájem na tom, aby protipovodňovými hrázemi neprošla ani kapka vody, ani Botič, ani Rokytka. Případné zájemce o luxusní bydlení mohu uklidnit tím, že víme, co se stalo, a víme, jak to řešit. Nevěříme tomu, že by se stejná situace ještě někdy opakovala. Prostřednictvím doplňkových protipovodňových opatření se připravujeme na absolutní možnost plus třicet centimetrů. Není tedy důvod k obavám.

 

Právě se děje

Další zprávy