Lukoil pronajme své české pumpy, na trhu však zůstane

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
4. 1. 2013 17:00
Pilotním projektem se stane čerpací stanice na pražském Žižkově
Foto: Lukoil

Praha - Ruská společnost Lukoil Czech Republic, která v Česku provozuje řetězec 43 benzinových pump, se chystá k přechodu na franšízingový systém. Čerpačky už nechce provozovat ve vlastní režii, ale postupně je svěří do pronájmu prodejcům, uvedl ve svém pátečním vydání deník Insider.

Lukoil bude pronajatým pumpám propůjčovat značku, určovat marketingovou a obchodní politiku, hospodaření ale bude na nájemci. "Naši provozovatelé to akceptovali a stanou se nezávislými podnikateli pracujícími pod franšízou s hlavičkou Lukoil," cituje Insider šéfa Lukoilu pro střední Evropu a Benelux Bulata Subajeva.

Jako první při přechodu na franšízing přijde na řadu pumpa na pražském Žižkově. Ta bude sloužit jako pilotní projekt. "S novým nájemcem byly projednány všechny smluvní podmínky. Čerpací stanici by měl převzít už nyní v lednu," upřesnil Subajev.

Výsledky Lukoilu za rok 2012 ještě nejsou známé, ale jedna z největších petrochemických firem na světě je v Česku trvale ztrátová. V letech 2009 -2011 v tuzemsku prodělal skoro 150 milionů korun. Nový systém může výrazně srazit firemní náklady.

Čtěte podrobnosti v placeném deníku Insider

Za plánem Lukoilu není jen snaha ušetřit. Co dalšího chystá se svými čerpacími stanicemi ruská firma a kdo z Česka jí je blízko?

 

Právě se děje

Další zprávy