Lufthansu stávka přijde na více než 600 milionů denně

Reuters, eko
27. 7. 2008 18:39
Lety jsou zatím téměř bez zpoždění
Wolfgang Mayrhuber, šéf letecké společnosti Lufthansa
Wolfgang Mayrhuber, šéf letecké společnosti Lufthansa | Foto: Reuters

Praha/ Frankfurt - Desetitisíce pasažérů německé letecké společnosti Lufthansa se po půlnoci ocitly vprostřed chaosu. Pozemní i palubní personál firmy se totiž od půlnoci pustil do stávky, první po 13 letech. A jde samozřejmě o vyšší platy.

Stávka se týká osobní i nákladní dopravy. Letů z a do Německa se však prostest zzatím podle vyjádření firmy dotknul minimálně.

"Bezmála sto procent letů odlétá načas," uvedl pro německou televizi ZDF Klaus Walther, mluvčí firmy. Doplnil, že zatím jde asi o stovku letů.

První den stávky však přesto zřejmě způsobí problémy minimálně na deseti největších letištích po celém Německu, včetně Hamburku a Frankfurtu, připomíná agentura Reuters.

Analytici odhadli, že náklady proLufthansu se vyšplhají až na pět milionů eur denně.

"Dopady stávky budou růst během dne a v příštích dnech," pohrozil vyjednavač odborářů Erhard Ott.

Odborový svaz ver.di chce pro své členy zvýšení platů o 9,8 procenta na jeden rok. Vedení společnosti Lufthansa pak navrhuje zvýšení mezd o 6,7 procenta na 21 měsíců.

Lufthansa je pátým nejsilnějším leteckým dopravcem na pražské Ruzyni. Podle informací Letiště Praha se na Ruzyni odbavilo v prvním pololetí letošního roku téměř 261 tisíc pasažérů, kteří cestovali s německou společností.

Naposledy její zaměstnanci stávkovali před třinácti lety. 

 

Právě se děje

Další zprávy