Lufthansa stávkuje, z Prahy dnes neodletí 12 spojů

ČTK ČTK
21. 3. 2013 9:27
Odboráři požadují vyšší platy, firma naopak plánuje propouštět
Zaměstnanci Lufthansy opět stávkují
Zaměstnanci Lufthansy opět stávkují | Foto: Reuters

Berlín - Největší evropské aerolinie Lufthansa už kvůli dopolední stávce zaměstnanců na šesti německých letištích zrušily na sedm set letů.

Protest, kterým chce odborový svaz Verdi vyvinout tlak na společnost před dalším kolem jednání o nové tarifní smlouvě, se dotkne i spojů s Prahou. Zrušeno jich bylo zatím dvanáct.

Vyšší plat, nebo propouštění?

Varovná stávka začala v 5 hodin středoevropského času a postupně se do ní zapojili odboráři Lutfhansy na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Berlíně-Tegelu, Hamburku, Kolíně nad Rýnem a Düsseldorfu.

Skončit by měla v poledne; výpadky v letovém provozu aerolinií se ale očekávají až do podvečera. Zrušena byla většina vnitrostátních a evropských letů, dálkové trasy postiženy nejsou.

Odborový svaz Verdi, který zastupuje 33 tisíc zaměstnanců Lufthansy, požaduje v následujících 12 měsících zvýšení mezd pro pozemní personál tří dceřiných společností aerolinií a cateringového oddělení o 5,2 procenta. Stejně tak odboráři požadují záruky, že Lufthansa zachová pracovní místa.

Firma na to však odmítá přistoupit. V rámci chytané restrukturalizace chce naopak propouštět, investice už zmrazila.

Dohoda na obzoru zatím není

Provozní zisk Lufthansy loni klesl o 36 procent na 524 milionů eur (13,4 miliardy Kč) kvůli vysokým cenám pohonných hmot a mimořádným výdajům. Jako součást úsporného programu žádá společnost po zaměstnancích, aby týdně pracovali o hodinu navíc.

"Požadavek zaměstnavatele považujeme za provokaci vůči odborům," prohlásila představitelka Verdi Janine Peltierová.

V pátek se mají odboráři sejít se zástupci Lufthansy ke druhému kolu rozhovorů o nové tarifní smlouvě. Šanci na rychlou dohodu považuje Peltierová za minimální. Mluvčí aerolinií naopak označil dnešní protest odborářů za "zcela zbytečný a nepřiměřený".

Na samotných letištích panuje zatím klid a netvoří se žádné fronty cestujících. "Jelikož stávka byla předem nahlášena, mohli se na ni pasažéři připravit," uvedl mluvčí Verdi Gerold Schaub.

 

Právě se děje

Další zprávy