Lufthansa opět ve stávce, v Praze zruší 26 spojů

ČTK Kateřina Vokurková ČTK, Kateřina Vokurková
22. 4. 2013 14:32
Zaměstnanci Lufthansy po vedení firmy požadují růst mezd o 5,2 procenta
The logo of German air carrier Lufthansa and the cancelled flights on a flight schedule board are seen at the Fraport airport in Frankfurt, September 7, 2012. German air carrier Lufthansa passengers face widespread flight disruption after cabin crew representatives said they continue a series of strikes over pay and cost-cutting measures at Germany's largest airline. The UFO union, which represents around two-thirds of Lufthansa's 19,000 cabin crew called on its members to strike for 24 hours on all German airports on Friday. Picture taken using multiple exposures. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: TRANSPORT BUSINESS CIVIL UNREST LOGO EMPLOYMENT) Published: Zář. 7, 2012, 6:01 dop.
The logo of German air carrier Lufthansa and the cancelled flights on a flight schedule board are seen at the Fraport airport in Frankfurt, September 7, 2012. German air carrier Lufthansa passengers face widespread flight disruption after cabin crew representatives said they continue a series of strikes over pay and cost-cutting measures at Germany's largest airline. The UFO union, which represents around two-thirds of Lufthansa's 19,000 cabin crew called on its members to strike for 24 hours on all German airports on Friday. Picture taken using multiple exposures. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: TRANSPORT BUSINESS CIVIL UNREST LOGO EMPLOYMENT) Published: Zář. 7, 2012, 6:01 dop. | Foto: Reuters

Berlín, Praha - Se začátkem ranní směny zůstala většina přepážek aerolinek Lufthansa na německých letištích kvůli pondělní jednodenní stávce palubního personálu prázdných.

Letecká společnost v pondělí uskuteční pouze 32 ze 1720 plánovaných letů. Největší dopad bude mít stávka na lety po Evropě a na domácí spoje.

Stávka se dotkne také linek na pražském letišti. Jak onilne deníku Aktuálně.cz potvrdila mluvčí Letiště Václava Havla Praha Eva Krejčí, Lufthansa v pondělí mezi Prahou a německým Mnichovem, Frankfuretm nad Mohganem či  Düsseldorfem nevypraví celkem 26 letů.

Letecké spojení mezi Českem a německými letišti zajišťují České aerolinie. Ty kvůli stávce nasadily na dopolední lety do a z Frankfurtu letadlo s větší kapacitou sedadel. Celkem tuzemský dopravce z pražského Letiště Václava Havla vypraví během pondělka 10 zpátečních letů do Berlína, Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburku a Stuttgartu.

Jeden obousměrný let do Stuttgartu, který měl z pražského letiště startovat ve 12:15, musely ČSA kvůli stávce zaměstnanců Lufthansy zrušit, uvedl mluvčí aerolinií Daniel Šabík. Podle něj aerolinie situaci sledují a pokud bude kvůli vyššímu zájmu o přerezervování letů potřeba na některé lety nasadit letadlo s vyšší sedadlovou kapacitou, ČSA na ně vyšlou letoun A320, který použily dopoledne místo menšího A319.

"Stávky začaly všude s první směnou", uvedla mluvčí odborového svazu Verdi Martina Sönnichsenová. Zaměstnanci a vedení jsou ve sporu kvůli novým kolektivním smlouvám. Odbory požadují zvýšení mezd o 5,2 procenta a zaručení zhruba 33 tisíc pracovních míst. Vedení však nabízí nižší růst a odměňování podle výkonu.

Chaos však zatím podle agentury DPA nenastal a na letištích je převážně klid, protože aerolinky v předstihu oznámily zrušení většiny letů, včetně 26 spojů mezi Prahou a třemi německými městy.

Kvůli leteteckému protestu se čeká nápor na železnici. Cestující Lufthansy, kteří si na dnešní den rezervovali letenku, mohou totiž využít přepravu vlakem zdarma. Železniční společnost již oznámila posílení vlakových spojeních.

Pondělní stávka palubního personálu je v krátké době druhou výstražnou stávkou. První, kratší protesty se uskutečnily 21. března, kdy bylo zrušeno 700 letů. Rozsah současné stávky je ale neobvyklý vzhledem k tomu, že obě strany jsou zatím stále v počáteční fázi jednání. Krátké varovné stávky jsou při jednáních o mzdách v Německu obvyklé, Lufthansa si však stěžuje, že celodenní akce je nepřiměřená. Další kolo vyjednávání mezi vedením a odbory se má uskutečnit 29. a 30. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy