Lov velryb bude znovu legální. Po 24 letech

Karel Toman
22. 6. 2010 16:40
V Maroku se rýsují základy dohody, jak lov kytovců za 10 let zcela zastavit
Foto: Greenpeace

Agadir - Po 24 letech globálního moratoria se zřejmě obnoví komerční lov velryb v "malém měřítku." V marockém Agadiru se na tom dohodla Mezinárodní velrybářská komise (IWC).

Tento kompromisní návrh dává velrybářským zemím Japonsku, Norsku a Islandu možnost legitimizovat jejich odlov. Výměnou za to však během příštích deseti let citelně omezí počet zabitých velryb. Obchod s velrybami a velrybími produkty má být napříště zakázán a žádná "nevelrybářská" země by už nikdy nesměla velryby lovit.

Proti návrhu byla většina zemí EU, podpořilo ho naopak Dánsko a Švédsko, a překvapivě i environmentální organizace Greenpeace, WWF a Pew Environmental Group.

Greenpeace: Žádný lov v Antarktidě

Prvního dne týdenního jednání v pondělí 21. června jmenovaly své podmínky: musí přestat lov ve velrybím útočišti v mořích kolem Antarktidy, velrybí produkty musejí jít jen na domácí spotřebu, limity odlovu musejí být stanoveny vědeckým výborem IWC s cílem chránit jednotlivé populace a konečně nesmí se lovit žádné ohrožené druhy.

Proti jakémukoliv uvolnění moratoria je naopak Internatrional Fund for Animal Welfare.

První den týdenního jednání je tak dohoda na dobré cestě.

"Japonsko dalo najevo, že je připraveno snížit během příštích deseti let svůj odlov asi o 50 procent," prozradil agentuře AFP šéf německé delegace Gert Lindermann. "Cestu k tomu, aby komerční lov velryb krok za krokem přestal, by však měla tvořit konkrétní čísla," naznačil, o čem se bude jednat dál.

Neměcko, Belgie, Irsko a Nizozemí patří v Evropské unii k nejsilnějším odpůrcům lovu velryb. Naopak Dánsko, kterému patří Faerské ostrovy a Grónsko, hájí pozici blízkou Japonsku, tradičnímu zastánci lovu velryb.

Návrh plánu podporují i Spojené státy a Nový Zéland. Japonsko před jednáním varovalo, že pokud nebude nalezena shoda, z fóra se stáhne.

Ve vzduchu visí hrozba žalob

Jednání osmdesátičlenné komise navazuje na setkání IWC koncem února v Londýně. Situace kolem lovu velryb je poslední dobou stále vypjatější.

Japonští velrybáři se v posledních letech čím dál častěji střetávali na moři s ekologickými aktivisty a útoky z obou stran se v měsících před londýnským jednáním neustále stupňovaly.

Australský premiér Kevin Rudd také týden „před Londýnem" varoval, že jeho vláda podá žalobu k mezinárodnímu soudu na Japonsko, pokud k dohodě nedojde. Japonsko, které svůj komerční lov roky maskuje jako odlov pro vědecké účely, označilo australské výhružky za "nešťastné" a nařčení, že jejich současný lov je ilegální, odmítlo.

Velrybářské národy se obecně odvolávají na fakt, že lov těchto zvířat je v jejich zemích dlouholetou tradicí a důležitou součástí kultury.  

 

 

Právě se děje

Další zprávy