Loňský rok se nepovedl, Unipetrol hlásí ztrátu

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 3. 2012 9:39
Na výsledku se projevily kolísající ceny ropy nebo ekonomická nejistota

Praha - Rafinérská společnost Unipetrol skončila v minulém roce ve ztrátě. Ta po zdanění přesáhla 5,9 miliardy korun. Konsolidovanou účetní závěrku firma ve čtvrtek zveřejnila na svém webu.

Meziročně se tak výsledek výrazně zhoršil, protože v roce 2010 skupina, do níž spadají například Česká rafinérská nebo Benzina, vykázala zisk ve výši 937 milionů korun.

Výnosy společnosti dosáhly v předchozím roce na 97,4 milionu korun, což je meziročně o 12 milionů více. Rozhodující mírou se na nich tradičně podílely aktivity v Česku, dále v Německu, na Slovensku, v Polsku a v dalších zemích.

Prodej rafinérských produktů se snížil o tři procenta. Nejvíce se meziroční pokles dotkl primárního benzinu - Unipetrol ho prodal o 42 procent méně. Toho, který poté nabízejí čerpací stanice, ale zákazníci koupili o procento více než v roce 2010.

Prodeje se snížily i v případě topných prodejů, LPG nebo asfaltu. Mírný nárůst o dvě procenta zaznamenala maziva. Menší zájem měli zákazníci v loňském roce také o petrochemické produkty.

Ceny ropy hrají roli

Jak Unipetrol na svých stránkách uvádí, nejistoty vyplývají zvláště ze změn ekonomických a podnikatelských podmínek, včetně snižování marží. Velký vliv mají také kolísající ceny ropy a rafinérských produktů, stejně tak vývoj poptávky zákazníků.

Skupina Unipetrol byla založena v roce 1994. Mezi její hlavní aktivity spadá zpracování ropy, výroba petrochemických produktů, polotovarů pro průmyslová hnojiva, minerálních mazacích olejů nebo například tuků a vazelín. Kromě toho se firma zabývá distribucí pohonných hmot a provozováním čerpacích stanic.

V roce 2011 Unipetrol zaměstnával v průměru 3 833 osob a 66 vedoucích pracovníků. Celkové mzdové náklady na zaměstnance se blížily 1,7 milionu korun.


 

Právě se děje

Další zprávy