Loňský deficit HDP Řecka bude nakonec patnáct procent

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 10. 2010 13:38
Přesné číslo zveřejní za dva týdny evropský statistický úřad
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Atény - Nakonec až přes patnáct procent se dostane rozpočtový deficit Řecka za loňský rok. K tomuto číslu se dospělo po revizi statistických údajů.

Dosavadní odhad loňského deficitu hovořil o čísle 13,8 procenta, i to už ale byla revize původně nižšího deficitu.


"Po konečné revizi, kterou provádí Eurostat a která řecká čísla za rok 2009 schválí jednou provždy, to bude nad 15 procenty," řekl  řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu na ekonomickém fóru v kyperském Limassolu.

 Eurostat, který je statistickým úřadem Evropské unie, by měl konečná data o loňském rozpočtovém deficitu Řecka zveřejnit do poloviny listopadu.

Ekonomika se dále propadá

Papakonstantinu také řekl, že ekonomika Řecka v příštím roce zaznamená propad o 2,5 až tři procenta. V návrhu rozpočtu na příští rok, který byl nedávno zveřejněn, vláda odhadla pokles HDP na 2,6 procenta. Letos by měla řecká ekonomika klesnout asi o čtyři procenta, převážně kvůli úsporným opatřením vlády.

Řecko doplácí na problémy, do nichž se dostalo kvůli vysokým státním výdajům a falšování statistických dat. Na podvody přišla současná vláda socialistů, která je v úřadu od loňského podzimu. Za nynější problémy je tak zodpovědná předchozí konzervativní vláda.

Řecko přijalo mezinárodní finanční pomoc, která Aténám umožňuje čerpat v příštích třech letech až 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), pokud bude Řecko průběžně plnit stanovené podmínky. K těm patří hlavně snižování výdajů. Vláda chce v letošním roce snížit rozpočtový deficit na 7,8 procenta HDP a v jeho snižování pokračovat i v dalších letech.

 

Právě se děje

Další zprávy