Lobbista Rittig psal Lesům ČR kodex. Stranu za 57 tisíc

Karel Toman
12. 7. 2012 21:11
Informaci ČT označil předseda dozorčí rady státního podniku za "vůbec ne příjemnou"
Ivo Rittig (na snímku vlevo) na kongresu ODS.
Ivo Rittig (na snímku vlevo) na kongresu ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Hradec Králové - Státní podnik Lesy ČR čelí podezření z další nestandardní zakázky. Za třicet stran nového etického kodexu, v němž mimo jiné svým zaměstnancům zakazuje uplácet a mluvit o podniku s "cizími osobami", zaplatil firmě pražského lobbisty Ivo Rittiga 1,72 milionu korun.

Informaci přinesla Česká televize. Jedna strana dokumentu, kterým se Lesy ČR podle mluvčího Zbyňka Boublíka zařadily po bok standardních podniků v ČR, tak daňového poplatníka přišla zhruba na 57 tisíc korun.

Státní podnik považuje tyto náklady za přiměřené, protikorupční organizace Transparency International ale o odůvodněnosti tak vysokých nákladů pochybuje.

Za "vůbec ne příjemnou" označil zprávu pro Českou televizi také předseda dozorčí rady podniku Miroslav Zámečník. Podle ČT se dozorčí rada bude etickým kodexem zabývat.

TIC: Těžko to mohlo stát přes milion

"Vypracování a přijetí etického kodexu u Lesů ČR je logickým krokem, kterým se podnik zařadil mezi standardní společnosti v ČR včetně orgánů státní správy," vysvětlil mluvčí firmy Zbyněk Boublík. Podnik zadal roku 2011 soukromé firmě, aby zjistila, jaké v Lesích ČR panují poměry a jestli vlastní etický kodex potřebuje.

Na základě externího průzkumu vznikl třicetistránkový dokument, který obsahuje mimo jiné zásady slušného chování i varování před braním úplatků nebo vlivem politiků.

Podle informací ČT stál průzkum a následná výroba etických pravidel 1 720 000 korun. Podílet se na nich měla poradenská firma podnikatele Ivo Rittiga Rittig and Partners. "Cena odpovídala rozsahu provedení průzkumu, jeho vyhodnocení a následného zpracování vlastního kodexu," zdůraznil Boublík.

Podle Transparency International je však cena nadsazená. "Záleží, co všechno obsahovaly průzkumy, nicméně si těžko dovedu představit, že by to převyšovalo částku 1 milion," soudí analytik Transparency International Radim Bureš.

Rittig je podezřelý i z předražení jízdenek

Kodex nemluví jen o politice, ale taky nařizuje, co zaměstnanci smějí a nesmějí o podniku říkat. Ať už v práci, nebo ve volnu. Nesmějí například sdělovat informace o firmě cizím osobám ani hovořit o svých osobních názorech na problematiku lesů.

Zakázku chce nechat prošetřit ministr zemědělství Petr Bendl. Byla uzavřena před jeho příchodem na ministerstvo, on sám však bývá řazen do okruhu blízkých právě Ivo Rittigovi, podobně jako v dubnu odstoupivší správní ředitel Lesů ČR Pavel Škvára.

Ivo Rittig dlouhodobě žije v Monaku. Mimo jiné čelí podezření, že část peněz ze zakázky na tisk předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik tekla přes dodavatele jízdenek Neograph do jeho spřízněné firmy na Panenských ostrovech. Případ prověřuje protikorupční policie.

 

Právě se děje

Další zprávy