Litvínov zaplatí pokutu. Za stravenky pro chudé

Veronika Skálová Veronika Skálová, ska
8. 4. 2009 15:55
Litvínov má zaplatit 30 tisíc za porušení zákona o veřejných zakázkách
Litvínovská radnice chtěla zavedením poukázek zabránit zneužívání dávek.
Litvínovská radnice chtěla zavedením poukázek zabránit zneužívání dávek. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Třicet tisíc korun navíc bude město Litvínov stát zavedení stravenek namísto sociálních dávek. Nezaplatí je však za žádné zboží nebo služby, ale formou pokuty. Městu ji uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

"Došlo k porušení zákona o veřejných zakázkách, když zadavatel uzavřel smlouvu o zajištění prodeje zboží na poukázky se společností Accor Services," upřesnil předseda úřadu Martin Pecina.

Společnost dodávající stravenky měla zároveň zajistit síť prodejen, které budou zboží za stravenky prodávat. Tyto prodejny však měly platit společnosti Accor provizi ve výši 3,5 až 5 procent z hodnoty přijatých stravenek.

"Vybraný uchazeč je tedy odměňován převážně třetími osobami, neboť za každé zprostředkování prodeje zboží držitelům poukázek Ticket Service má právo na provizi z hodnoty využitých poukázek," doplnil Pecina.

Firma dodávající stravenky si tak mohla přijít až na 1,5 milionu ročně. Město pak už společnosti uhradilo pouze náklady na vytvoření této sítě prodejen a náklady na dopravu stravenek.

"Zadavatel však před uzavřením smluv neprovedl zadávací řízení. Tím mohl postup města Litvínov podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Nelze totiž vyloučit, že by v rámci transparentního zadávacího řízení obdržel i jiné, pro něj výhodnější nabídky na požadované služby," doplnil šéf úřadu.

Stravenky se nelíbí ani ombudsmanovi

Není to poprvé, co litvínovský systém čelí kritice. Už vloni na podzim poukázal veřejný ochránce práv na to, že plošné vyplácení dávek ze 70 procent formou poukázek a jen ze 30 procent peněžní formou je nezákonné bez individuálního posouzení potřeb příjemců.

Litvínovský městský úřad se bránil tím, že z dlouhodobé evidence úřadu práce vyplývá, že litvínovští nezaměstnaní dávky zneužívají. A že k jednotlivým případům individuálně přistupuje. Novým způsobem vyplácí město dávky od března roku 2007.

Čtěte také:

Soud rozhodl, že se Česko nesmí mstít ČSOB

Jak se krájely miliardy v Liberci? Začala nová kontrola

Pekaři platí 53 milionů za dohodu o zdražení rohlíků

 

Právě se děje

Další zprávy