Litr benzínu přes padesát korun. Tolik stojí v Norsku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 5. 2012 9:21
V Česku už podle televize stál litr benzínu přes 40 korun
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Zhruba ve třetině žebříčku skončila Česká republika při porovnání průměrných cen benzínu v 55 evropských zemích. Průzkum, který dělala televize Bloomberg, a který zkoumal ceny v období z počátku dubna ukázal, že nejdražší benzín se tankoval v Norsku, Dánsku, Itálii a Nizozemsku.

Česká republika byla na 18. místě.

Vůbec nejvíce stál v tomto období benzín u čerpacích stanic v Norsku. Za galon benzinu super, tedy asi 3,7 litru paliva, tam lidé zaplatili v přepočtu 190 korun. Litr tedy stojí více než 51 korun. Na druhou stranu, Nory ani tato cena nemusí příliš pálit. V přepočtu na průměrnou denní mzdu se tady za galon platí asi tedy asi 3,6 procenta.

V Česku už bylo přes 40 korun

Dánsko je přibližně stejně drahé. Třetí příčku si rozdělilo Nizozemsko s Itálií, která v rámci úsporného vládního plánu zvýšila daň z pohonných hmot. Ceny benzinu tu nyní patří k nejvyšším na světě a i kvůli tomu se prodej aut v Itálii v prvním čtvrtletí propadl o pětinu ve srovnání se stejným obdobím v minulém roce.

Bloomberg průměrnou cenu galonu benzinu super v Česku vypočítal na v přepočtu 148,8 korun (litr tedy za 40,2 koruny). Tato cena je zhruba o korunu a padesát haléřů vyšší než byly tou dobou údaje Českého statistického úřady a firmy CCS. Na stojanech čerpacích stanic také tou dobou nikde údaj začínající číslovkou 4 vidět nebyl.

Z průměrné denní mzdy, která byla přepočtena na asi 1180 korun, to představuje 13 procent. Je to o něco méně než na Slovensku, které skončilo dvě příčky před Českem. Galon benzinu tam stál 16 procent průměrného denního výdělku.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nejbližší čerpací stanice ve vašem okolí.

 

Právě se děje

Další zprávy