Lístky do kina zdraží. Je to kvůli zážitku z 3D filmů

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 6. 2011 9:55
Tržby v kinech do roku 2015 mírně porostou, prodeje DVD ale čeká další útlum
Nadšení pro 3D filmy odstartoval Avatar Jamese Camerona.
Nadšení pro 3D filmy odstartoval Avatar Jamese Camerona. | Foto: Bontonfilm

Praha - Diváci jsou sice citliví na zvyšování cen vstupného, za 3D podívanou si ale rádi připlatí. Právě touha po trojrozměrném filmovém zážitku bude v následujících pěti letech tahounem v růstu tržeb filmového průmyslu v Česku.

Předpovídá to poradenská společnost PricewaterhouseCoopers ve své studii. Podle výpočtů odborníků by měl filmový průmysl, který kromě tržeb ze vstupenek do kina zahrnuje i prodej a půjčování filmů na různých nosičích, růst do roku 2015 o 4,9 procenta za rok.

Větší rozšíření 3D filmů podle PwC ovlivní i ceny vstupenek. Ty by měly růst v průměru o 5,2 procenta ročně, ze stávajících 117 korun za lístek na více než 150 korun v roce 2015.

Zájem o 3D filmy bude

"Očekáváme, že zájem o 3D filmy bude takový, že diváci utratí v následujících pěti letech zhruba o 6 procent více než v předchozím roce. Příznivý pro růst tržeb bude i demografický vývoj, hospodářské oživení a očekáváme i větší inzertní aktivitu kin," uvedla Olga Řehořková, specialistka na zábavní průmysl a média ze společnosti PwC ČR.

Horší vývoj předpovídají odborníci v oblasti prodeje filmů zejména na DVD. Ten bude podle nich v příštích letech dál klesat. Propad poptávky by částečně mohly nahradit Blu-ray disky.

Hlavním rysem vývoje v prodeji a půjčování filmů ale bude v následujících letech rozvoj elektronické distribuce.

"Zatímco tradiční půjčovny, kam jsme si chodili pro videokazety či DVD jsou již překonány, online distributoři mění dynamiku filmového průmyslu," dodala Řehořková.

Tento způsob legálního půjčování filmů ale stále negativně ovlivňuje pirátské stahování nelegálních kopií, které snižuje příjmy distributorů.

 

Právě se děje

Další zprávy