Lipno láká, přichází další rakouský investor

Tomáš Fránek
20. 6. 2007 15:17
Firma chce přestavět bývalý rekreační areál papíren
Lipnu všichni na Šumavě závidí, dá se tu plachtit i lyžovat
Lipnu všichni na Šumavě závidí, dá se tu plachtit i lyžovat | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Vodní nádrž Lipno se stává rájem zahraničních investorů, do oblasti míří další. Společnost Lipno Invest, vlastněná rakouskými podnikateli, tak chce výrazně přestavět a rozšířit ubytovací kapacitu bývalého rekreačního areálu Papíren Větřní v katastrálním území města Frymburk.

"Cílem přestavby je vybudování rekreačního areálu s odpovídajícím současným standardem a zvýšení jeho kapacit cca o 30 procent," uvedli rakouští investoři v oznámení úřadům. "Posílí se rekreační potenciál Lipna, který umožní kvalitní rekreaci více lidem, činnosti spojené s rekreací působí pozitivně na celkový duševní a zdravotní stav," uvedla dále společnost. 

Stavby na Lipně

50 nových domků

V areálu by nově mělo být postaveno asi padesát rekreačních domků, ubytovací kapacita by se měla zvýšit až na 351 lůžek pro turisty. Přestavbě rekreačního areálu, kterou chce společnost po vyřízení všech potřebných povolení zahájit už letos a dokončit do roku 2009, by nemělo nic stát v cestě.

S rekreační vesnicí v této lokalitě počítá i územní plán oblasti. Pozemky jsou sice součástí evropsky významné lokality Šumava a chráněné lokality Natura, nemělo by ale dojít k ohrožení chráněných druhů a rostlin, ohrožen nebude podle oznámení firmy ani krajinný ráz oblasti.

Údolní nádrž Lipno - letecký pohled.
Údolní nádrž Lipno - letecký pohled. | Foto: www.ckrumlov.cz

"Výška staveb bude cca 8 metrů, to je nižší než okolní stromy, které budou zachovány," uvedla firma v oznámení. Ve Frymburku a okolí nejde zdaleka o jediný projekt výstavby rekreační vesnice pro turisty. Protesty místních i ekologů už vyvolává miliardový projekt další rakouské společnosti, UBM. Ta chce v lokalitě Hruštičkého poloostrova postavit rekreační park s více než sto domy a apartmány, restauracemi, sportovišti, minimarketem pro asi dva tisíce návštěvníků.

Kromě rekreačního parku chce firma postavit také přístav pro 118 lodí. Podle vedení radnice ve Frymburku měli už zájem o pozemky na březích Lipna také ruští nebo arabští investoři. A v lokalitě Kovářov začne už příští rok stavět rekreační domy za zhruba 300 miliónů korun českobudějovický Mane Holding. Přímo u Frymburka se staví nový aquapark a čtyřhvězdičkový hotel.

 

Právě se děje

Další zprávy