Linky v automobilkách ještě zrychlily na nový rekord

Radek Pecák Radek Pecák
2. 5. 2012 9:06
Stejně jako výroba stoupal i export aut z ČR
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Škoda-auto

Praha - Nového výrobního rekordu dosáhly v prvním letošním čtvrtletí automobilky působící na území České republiky.

Z čerstvých údajů AutoSAP vyplývá, že v ČR bylo za 1. čtvrtletí 2012 vyrobeno celkem 355 458 kusů silničních vozidel, z toho 350 377 motorových a 5081 přípojných.  Je to o více než třináct procent více než v dosud rekordním loňském roce.

"Výsledky za prvního čtvrt roku naznačují, že i v roce 2012 by výroba vozidel měla výrazně překročit hranici 1,2 milionu vyrobených vozidel," uvedl prezident AutoSAP Martin Jahn.

Automobilky nadále táhnou českou ekonomiku i export. Export vozidel se meziročně zvýšil téměř o 13,5 procenta.

"To má ve většině případů pozitivní dopad i na české dodavatele skupin a dílů vozidel, ale též na další nepřímo navazující průmyslové obory," dodal k dosaženým výsledkům Martin Jahn.

Hyundai se dostal na pozici dvojky

Největší podíl na výrobě vozidel v Česku mají výrobci osobních aut. Těch bylo za 1. čtvrtletí 2012 na území ČR vyrobeno celkem 349 026 ks, což představuje nárůst produkce o 13,70 % oproti stejnému období 2011. 

Podívejte se na výrobu motorů ve Škoda Auto:

Na pozici dvojky za suverénní Škodovkou vystřídal TPCA Hyundai Nošovice. Zatímco u společnosti Škoda Auto a HMMC Nošovice došlo k nárůstu produkce, u TPCA Czech se výroba mírně snížila.

K relativně vysokému růstu došlo také u nákladních vozidel, kterých bylo v souhrnu vyrobeno o  25,44 % (o 72 ks) více než za 1. čtvrtletí loňského roku. Růst výroby je dán současným pozitivním vývojem u společnosti AALM (Avia Ashok Leyland Motors), jejíž výroba se zvýšila téměř dvojnásobně. Celkem bylo v ČR za 1. čtvrtletí 2012 vyrobeno 355 ks nákladních automobilů.

K růstu výroby došlo i u motocyklů, kde firma JAWA Moto zvýšila produkci na celkem 374 strojů, což je  o 49,60 % více než ve stejném období  roku 2011.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Auta na prodej ve velkém výběru v místě vašeho bydliště.

 

Právě se děje

Další zprávy