Lihoviny budou příští rok dražší. Hlavně Tuzemák

Radek Pecák Radek Pecák
5. 12. 2011 10:36
Hlavním důvodem ke zdražování je podle výrobců zvýšení cen vstupních surovin
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jaroslav Jiřička

Plzeň, Jindřichův Hradec - O šest procent v průměru zdraží od ledna výrobky největšího výrobce lihovin v ČR, společnosti Stock Plzeň.

Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Důvodem je zdražení vstupních surovin. "Všichni domácí výrobci lihovin čelí v průběhu letošního roku výraznému nárůstu cen u řady důležitých vstupů," uvádí se v prohlášení firmy. Nejvíce zdražil potravinářský líh (až o 25 procent) a cukr. Ten dokonce o 50 procnet. Navíc jsou dražší i obaly a energie.

Do ceny rumu se nejvíce promítne zdražení lihu

„V průběhu celého letošního roku jsme většinu rostoucích nákladů brali na sebe a hledali jsme vnitřní úspory. Nyní jsme ale nuceni přistoupit ke zvýšení cen," uvedl generální ředitel Stocku Plzeň Petr Pavlík. 

Zdražení výrobků nebude v celém portfoliu stejné. Nejvíce to kupující pocítí u značky Božkov Tuzemský, jehož cena vzroste téměř o 8 procent.

Zdražení chystají nebo již oznámili i další tuzemští výrobci lihovin. Obchodní náměstek jindřichohradecké společnosti Fruko-Schulz Ladislav Kremlička deníku Aktuálně.cz sdělil, že firma již oznámila odběratelům, že ceny navýší v průměru o 4 procenta. "Důvody zvýšení cen jsou shodné jako v případě Stocku, " dodal náměstek.

 

Právě se děje

Další zprávy