Lidé v krizi rekordně podvádějí, hlásí pojišťovny

Petr Kučera Petr Kučera
16. 1. 2012 11:52
Podvodníci se stále častěji orientují na vyšší částky
Pravda, nebo pokus o podvod?
Pravda, nebo pokus o podvod? | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká pojišťovna odhalila v loňském roce pojistné podvody za více než 338 milionů korun, což je rekord v její téměř 185 let trvající historii.

Oproti roku 2010 vzrostla hodnota pojistných podvodů o 22 procent, oproti roku 2009 dokonce o více než 40 procent.

"Podvodníci se stále častěji orientují na vyšší částky a nezdráhají se spáchat podvod i za desítky milionů korun," říká Ludvík Bohman, vrchní ředitel Úseku vnitřních věcí České pojišťovny.

"Vždy, když se zhoršuje finanční situace, jsou lidé více náchylní k podvodné činnosti. Co jsme ale viděli vloni, předčilo naše nejhorší očekávání. I jinak bezúhonní lidé se často snížili k trestné činnosti a pokusili se nějakým způsobem podvést pojišťovnu," upřesňuje Bohman.

Už ne jen auta

Ještě před několika lety měly největší podíl podvody z autopojištění (zhruba 70 % ze všech odhalených podvodů), zatímco životní a úrazové pojištění se podílelo necelými pěti procenty. Nyní sice stále platí, že se většina podvodů týká pojištění motorových vozidel, intenzivně však roste objem odhalených podvodů v pojištění majetku a odpovědnosti za škodu.

Detektivové České pojišťovny loni odhalili nahrané dopravní nehody či krádeže vozidel, záměrně založené požáry nejrůznějších objektů, smyšlené úrazy nezřídka se spoluprací lékařů a dokonce i fingování trvalé invalidity poškozeného po dopravní nehodě.

Zázračně uzdravený invalida

Jeden příklad za všechny: Poškozený po dopravní nehodě chtěl po srážce s vozidlem, pojištěným právě u České pojišťovny, pojistné plnění ve výši pěti milionů korun kvůli údajné újmě na zdraví.

Své nároky prokázal lékařskými posudky, které dokazovaly těžkou újmu na zdraví, trvalou invaliditu a doživotní upoutání na lůžko.

"Vzhledem k některým nesrovnalostem v celém příběhu se do věci vložili naši detektivové. Ti zjistili, že poškozený nejenže není trvale invalidní a upoután na lůžko, ale bez problému pracuje a čile se účastní společenského života v restauračních zařízeních v okolí svého bydliště. Do těchto restaurací přitom kupodivu docházel sám, bez jakékoli opory či doprovodu," vzpomíná Bohman

"Pojistné plnění jsme tedy na základě výsledků šetření samozřejmě odmítli a na zázračně uzdraveného invalidu podali trestní oznámení," dodává.

Rekordní čísla hlásí také další pojišťovny. Například Generali vloni odhalila podvody za 74 milionů korun, což je sedmkrát více než v roce 2008 před příchodem ekonomické krize.

Allianz pojišťovna zjistila v loňském roce 1347 případů pojistných podvodů za 102 milionů korun, ČSOB Pojišťovna 362 případů za celkem 54 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy