Lidé už mají doma kolem 20 tisíc chytrých elektroměrů

ČTK ČTK
7. 9. 2011 15:00
ČEZ instaluje elektroměry zatím jen v Pardubicích, Jeřmanicích a ve Vrchlabí
Těmto elektroměrům pomalu odzvání.
Těmto elektroměrům pomalu odzvání. | Foto: Reuters

Praha - Už šestnáct a půl tisíce tuzemských domácností má nainstalováno takzvaný chytrý elektroměr ČEZ.

Do konce roku firma instaluje celkem 33 000 těchto přístrojů. Informoval o tom mluvčí ČEZ Jan Beneš.

Chytré elektroměry umožňují dálkově odečitatelné měření spotřeby elektrické energie. Do sítě předávají informace o spotřebě energie a zdroj podle toho může regulovat dodávky. Systém má šetřit spotřebu energie a zvýšit spolehlivost energetické sítě.

Elektroměry firma instaluje v Pardubicích, Jeřmanicích a ve Vrchlabí. ČEZ chce v rámci projektu zjistit, jak se přístroje budou chovat v reálných podmínkách sítě. Pak budou případně rozšířeny do dalších oblastí.

Elektřina nakonec v důsledku zřejmě zdraží

Podle ČEZ je zatím příliš brzy na odhady toho, jak chytré elektroměry zdraží elektřinu. Na základě zjištěných dat o spotřebě ale chce firma zákazníkům s těmito přístroji nabídnout odpovídající tarif. "Zákazník se tak bude moci rozhodnout, zda bude energii odebírat v tzv. špičce, nebo mimo ni, a podle toho může případně ušetřit," sdělil Ondřej Mamula, vedoucí projektu chytrých elektroměrů společnosti ČEZ.

Chytré elektroměry instaluje také Pražská energetika. Zatím jich umístila několik tisíc v pražských domácnostech a obchodech.

Zavádění chytrých elektroměřidel souvisí se směrnicí Evropské unie, která počítá s tím, že v roce 2020 bude 80 procent domácností disponovat chytrými měřidly.

Systém chytrých elektroměrů by měl v budoucnu v celé ČR zajistit například lepší regulaci špiček spotřeby, rychlejší obnovení dodávek elektřiny po poruchách nebo umožnit takzvaný ostrovní provoz.

 

Právě se děje

Další zprávy