Lidé kupují pašované cigarety, stát přišel o 9 miliard

Rudolf Marek, Euro.cz
16. 3. 2009 19:07
Pašované cigarety zaplavily sever Moravy
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Z českého legálního trhu zmizely tři miliardy cigaret. Z roku na rok, během pouhých dvanácti měsíců. Nezasloužila se o to osvěta ministerstva zdravotnictví, ale paradoxně aktivita ministerstva financí pod taktovkou Evropské unie.

Loňské navýšení spotřební daně, které podražilo cigarety téměř o desetikorunu, si spotřebitelé už nenechali líbit a začali kupovat kuřivo bez českých daňových kolků. Pašované cigarety zaplavily severní Moravu, která přešla na polské značky v ceně kolem čtyřiceti korun, v případě prémiových za 58 korun, což je v Česku cena té nejlevnější sorty. A ukrajinským cigaretám za desetikorunu (u pašeráků za dvacet) už nelze vůbec ničím konkurovat. 

Odhady nevyšly

Loni v lednu prohlásil náměstek ministra financí Peter Chrenko, že v roce 2008 očekává výběr spotřební daně z tabákových výrobků kolem 45 miliard korun. Odborníci z tabákových firem tipovali ještě víc. Skutečnost ale byla ještě horší než špatná: vybraných 37,5 miliardy korun bylo o devět miliard méně než o rok dříve.

Kouření. Ilustrační foto.
Kouření. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

U nejlevnějších cigaret za 57 korun představuje spotřební daň 38,40 a DPH 9,10 koruny, celkem tedy daňové zatížení činí 48,50 koruny, což je 83,3 procenta z maloobchodní ceny. U luxusních cigaret za 82 korun je daňové zatížení 56,65 koruny, 69,1 procenta z koncové ceny.

„Daňový rozdíl mezi legálním a nelegálním výrobkem je 48 až 57 korun za krabičku. Není divu, že tyto výrobky vykazují nesmírnou atraktivitu pro nejrůznější nezákonnou činnost od amatérského pašování po vysoce profesionální mezinárodní kriminalitu. Jde o pašované cigarety bez nálepky dosvědčující zaplacení daně, nebo o falešné cigarety z podřadných surovin," vysvětluje jednatel Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Tvrdí, že Česko vykazuje v mezinárodním srovnání vysoké ceny cigaret v relaci k příjmům obyvatelstva: „V posledních letech se ceny zvyšují v míře, která se nachází vysoko nad růstem příjmů, a proto neudivuje, že spotřebitelé opouštějí legální trh." 

Východoevropská cesta

Česká celní správa vyhodnotila jako nejfrekventovanější trasu pašovaného zboží takzvanou asijskou cestu (v kontejnerech z přístavů východoasijských států do Hamburku, Rotterdamu, Antverp a Brém). Další trasa se označuje jako východoevropská. Vede ze států bývalého SSSR do zemí EU. Z Ukrajiny a Polska po ní proudí legálně vyrobené cigarety s tamními kolky. V posledním roce se Česko stalo spíše cílovou než tranzitní zemí.

Foto: Reuters

Z analýzy prodeje sdružení pro značkové výrobky vychází, že na severní Moravě se podíl prodeje nezdaněných cigaret za poslední rok zvýšil z 5,1 na 21,2 procenta. U každé páté cigarety tam stát přichází o výnos spotřební daně, DPH, daně z příjmu a odvody na sociální a zdravotní pojištění.

V Česku se až do roku 2007 ročně prodávalo kolem 23 miliard zdaněných a přibližně miliarda nezdaněných cigaret. V roce 2008 prodej cigaret s daňovým únikem stoupl až na 3,5 miliardy. „Poškozováni jsme i my, neboť ilegální obchod postihuje garantovanou kvalitu našich výrobků a tím naši reputaci. Tento závažný problém vyžaduje soustředěnou pozornost státních orgánů i nás výrobců.

"Tím spíš, že nelegální obchod se přesouvá z pohraničí do vnitrozemí a získává mnohonásobně na síle i objemu tím, jak je sofistikovanější a lépe organizovaný," upozorňuje členka představenstva společnosti Philip Morris Petra Dobešová, která kromě pašování zmínila i vznik samostatného průmyslového odvětví stojícího mimo zákon. Pracuje na profesionálních vysokorychlostních linkách ukrytých ve starších průmyslových objektech. Takové technické zázemí výrazně zrychluje přísun nelegálních cigaret na trh a snižuje riziko odhalení tím, že odpadá převoz přes hranice.

http://www.euro.cz/detail.jsp?id=13537

 

Právě se děje

Další zprávy